Na koji način će Srbija reagovati ako krene talas migranata ka njenoj granici – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Na koji način će Srbija reagovati ako krene talas migranata ka njenoj granici

Na koji način će Srbija reagovati ako krene talas migranata ka njenoj granici

Nema značajnog povećanja broja ilegalnih prelazaka srpskih granica niti razloga za zabrinutost, poručuju nadležni.

U centrima za prihvat tražilaca azila trentuno je 5.800 migranata a procenjuje se da ih je u ukupno u Srbiji između 6.500 i 6.700. U proseku, u našoj zemlji, i dalje se zadržavaju svega oko dve nedelje.

„Nema nikakvih novih momenata, mi vidimo da ovaj pokret iz Turske gubi zamah i snagu. Sve i da je došao, a ne zaboravite to je 600-700 kilometara od nas, treba da pređe još dve granice, čak i da ga je bilo, mi bismo bili spremni ali evo normalno je da ćemo i dalje ostati u punom kapacitetu i da ćemo dalje da pratimo“, rekao je Vladimir Cucić, republički komesar za izbeglice i migracije.

Ukoliko bezbednost na bilo koji način bude ugrožena, država je spremna da reaguje, poručuje predsednik Srbije. Ukoliko za tim bude potrebe, Srbija se priprema da gotovo hermetički zatvori granice.

„Ne možemo da zatvorimo sve naše granice, ali granice iz pravca iz kog bi dolazili eventualno migranti, bićemo u stanju u potpunosti da pokrijemo i merama fizičko-tehničkog obezbeđenja, u zavisnosti od terena, prostora, kako to odluče nadležni organi, do angažmana vojske i policije da to uradimo“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Granice bi mogle da budu zatvorene ukoliko bude procene da se migranti kreću u većem broju, neorganizovano, poručuje ministar odbrane.

Vojska Srbije je, dodaje, zajedno s Ministrstvom unutrašnjih poslova i ostalim bezbednosnim strukturama spremna i u potpunosti osposobljena za to. Ta mera se odnosi na ilegalne prelaze, dok će zvanični granični prelazi nastaviti da funkcionišu.

Izvor: rts.rs