Home » Srbija » Na ulicama Beograda novi protest opozicije

Na ulicama Beograda novi protest opozicije

U Beogradu je u toku 15. protest opozicije “#Jedan od pet miliona”. Organizatori najavili blokadu zgrade Radio-televizije Srbije.

siniša kovačevićFoto: MONDO/Stefan Stojanović

Učesnici protesta okupili su se, kao i prethodnih subota, u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Okupljenima se na početku skupa obratio potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević koji je kritikovao seču stabala u Beogradu, a nakon toga i sve ministre u Vladi Srbije.

“Svakodnevno se iseče nekoliko stotina stabala, a parkovi se nalivaju betonom i to oni parkovi gde su rođeni Beograđani naučili da hodaju”, rekao je Kovačević.

“Ako se ne kaže dosta, ostaćemo samo mi starci”, dodao je.

Osvrnuo se i na Kosovo. “Jedini način da se reši problem Kosova je da on ode s vlasti. Gledamo na rođene braće i sestre s mržnjom”, kazao je Kovačević i dodao da je “dosta bilo”.

“Hoćemo slobodu. Moramo se vratiti čestitosti i poštenju. Sistem se menja i nemate prava na odustajanje”, kazao je Kovačević.

On je rekao da mnogo mladih odlazi iz Srbije i da to mora da se zaustavi. “Ne dajte da se to dogodi. Moramo da sačuvamo našu Srbiju”, rekao je Kovačević.

Nakon Kovačevićevog govora, organizatori protesta su poručili da kreću u blokadu zgrade Radio-televizije Srbije. Oni će šetati centralnim gradskim ulicama do zgrade RTS-a, a saobraćaj će sukcesivno biti zatvaran.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo “da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada”. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati OVDE.

Izvor: MONDO Vesti