Najjeftiniji ugalj 7.500 dinara za tonu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Najjeftiniji ugalj 7.500 dinara za tonu

Najjeftiniji ugalj 7.500 dinara za tonu

Cene su, kako navode u stovarištima – iste kao prošle godine. Tona uglja može se pronaći po 7.500 dinara, koliko košta najeftiniji lignit, dok je cena kubika bukovog i hrastovog drveta nešto iznad 6.000 dinara.

 

 

– Prodajemo ugalj, a cene su već godinama iste. Najviše se prodaju sušena kolubara i banovići – kaže Marko Filipović, direktor preduzeća „Tropikal BGD“.

Sušena „kolubara“ košta 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti), a „banovići“ 118 evra (13.800 dinara) po toni. Najskuplji ugalj u ovom stovarištu košta 22.000 dinara po toni. Reč je o ruskom uglju, koji kupuju platežno sposobniji potrošači, navode Novosti.

– Ljudi koji se dugo greju na ugalj, znaju da će jeftinije da ih izađe grejanje na ruski ugalj, jer je kvalitetniji i manje će da ga potroše. On je čistiji, kod njega nema čišćenja od šljake, prašine. Ređe se loži, a mnogo duže gori nego ostale vrste uglja i zato ima toliku cenu – objašnjava Filipović, dodajući da imaju kupce koji su prešli na pelet, ali se sada opet vraćaju ruskom uglju, jer „u peletu dobijaju svašta“ i ne mogu adekvatno da se zagreju.

 

Izvor: Novosti