Najviše nesreća u avgustu, policija pojačala kontrole – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Najviše nesreća u avgustu, policija pojačala kontrole

Najviše nesreća u avgustu, policija pojačala kontrole

Od početka godine do 5. avgusta u saobraćajnim nesrećama u Srbiji poginulo je 292 ljudi, što je 19 više nego u istom periodu prošle godine, kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja i ističu da od 25. juna raste broj poginulih na našim putevima.

Do 5. avgusta zabeleženo je oko 11.500 povređenih, a broj povređenih u saobraćaju ove godine smanjen je za šest odsto u odnosu na lane. V.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević kaže za Tanjug da se tokom leta dogodi oko 40 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u godini, a povećan rizik od nesreća u letnjim mesecima objasnila je većim brojem vozila na putevima kroz Srbiju, posebno u tranzitnom saobraćaju.

Avgust je, kažu stručnjaci, a potvrđuju statistike, najgori mesec po pitanju broja saobraćajnih nezgoda. Upravo to je i jedan od razloga zbog kojeg će u ovom periodu pripadnici MUP-a, pojačano kontrolisati vozače, prvenstveno kada je u pitanju sankcionisanje nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje i nevezivanja pojasa.
Telefoniranje u toku vožnje, ugrožava ne samo vozača, nego i sve ostale učesnike u saobraćaju, zbog čega bi takve prekršaje trebalo najstrože kažnjavati.

Foto: rtvsunce.com

U toku akcije, policajac u civilu stoji na određenoj lokaciji, na kojoj se saobraćaj odvija usporeno i gde može uočiti ko ne nosi pojas. Nekoliko metara dalje nalazi se redovna kontrola koja zaustavlja vozila i sankcioniše prekršaje. Za korišćenje mobilnog telefona i nevezivanje pojasa, kazna je 10 hiljada dinara, koja je, ako se uplati u roku od osam dana, duplo niža. Krajnji cilj akcije je smanjiti broj nezgoda.

Policija će još pojačati represivne mere i pooštriti kontrole zbog zabrinjavajuće statistike o stradanjima u saobraćajnim nezgodama na srpskim putevima zbog nepoštovanja pravila, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

– Znam da je to nepopularna mera. Imaćemo oštriji pristup. Nažalost, neki ljudi ne mogu da voze odgovorno – rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje novinara o tome šta će policija preduzeti povodom velikog broja nesreća na srpskim putevima tokom jula.

Policija će, kaže, represivnim merama pokušati da utiče na smanjenje brzine kretanja vozila.

On je rekao da je alkohol i dalje po statistici veoma čest uzrok nezgoda, posebno uveče, u danima vikenda i pored ugostiteljskih objekata, među uzrocima su i neprilagođena brzina i nevezivanje sigurnosnog pojasa.

Apelovao je na vozača da tokom velikih vrućina i u uslovima frekventnog saobraćaja tokom leta vode računa o saobraćajnim pravilima.

– Dodatno ćemo opremiti saobraćajnu policiju, što se tiče presretača, motocikala i radara – rekao je Stefanović.

Naveo je da su od ukupnog broja stradalih na auto-putevima u Srbiji 40 odsto stranci.

– Naša statistika je bolja na godišnjem nivou generalno, ali je i dalje veoma loša. Kada imate između 500 i 600 mrtvih godišnje, nekada i 2.000, to je zastrašujući broj – rekao je Stefanović i naveo da je statistika u julu zabrinjavajuća.

Veliki broj je stradalih u julu, navodi ministar i dodaje da, nažalost, vozači, pogotovo mladi, nisu dovoljno shvatili apele da više pažnje obrate u saobraćaju i da ne voze pod uticajem alkohola.

Izvori: RTV/Telegraf.rs/Tanjug