Najviše pritužbi zbog rodne diskriminacije – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Najviše pritužbi zbog rodne diskriminacije

Najviše pritužbi zbog rodne diskriminacije

 

Građani Srbije najviše pritužbi podnose zbog rodne diskriminacije Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, rekla je danas poverenica Brankica Janković.

Prema njenim rečima, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralni državni organ za suzbijanje svih oblika diskriminacije, u proteklih nekoliko godina realizovao je brojne aktivnosti na prevenciji i zaštiti od rodne diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

ravnopravnost polovi muskarci zene ljudi saradnja zajednica zajednistvo

Ilustracija: freeimages.com

Aktivnosti su, ističe Janković, održane kroz edukacije i obuke zdravstvenim, socijalnim radnicima, policiji, sudijama, tako i sa upoznavanjem javnosti sa najčešćim slučajevima diskriminacije.

Janković je te podatke iznela na regionalnoj konferenciji „Sprovođenje Istanbulske konvencije Saveta Evrope – izazovi i naredni koraci“ u Sarajevu i podsetila da je Srbija bila među prvim zemljama koje su ratifikovale taj dokument.

Dodala je da su izmene i dopune Krivičnog zakonika značajno doprinele usklađivanju sa standardima Istanbulske konvencije, kao i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Učesnici konferencije iz BiH, Makedonije, Crne Gore i Srbije, ali i međunarodnih organizacija naglasili su ulogu i značaj regionalne saradnje u suzbijanju diskriminacije koja je, kako su istakli, veoma dobra, traje dugo i kontinuirano, a da su rezultati te saradnje vidljivi u svim zemljama regiona.

 

 

Izvor: Tanjug