Naredne godine veće plate u javnom sektoru od sedam do 12 odsto – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Naredne godine veće plate u javnom sektoru od sedam do 12 odsto

Naredne godine veće plate u javnom sektoru od sedam do 12 odsto

 

Prema uputstvu za pripremu budžeta za 2019. godinu, zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija. Najviše sredstava po osnovu subvencija planira se za Ministarstvo poljoprivrede, u iznosu ne manjem od 36,2 milijarde dinara.

Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici i to 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, a uvećanje od deset odsto doktori.

 

Planirano povećanje plata u javnom sektoru

Planirano povećanje plata u javnom sektoru

Očekuje se smanjenje nezaposlenosti i rast zarada

Nakon rapidnog smanjenja stope nezaposlenosti u poslednjih pet godina, poboljšanja na tržištu rada se nastavljaju, kako u pogledu rasta broja zaposlenih, tako i u pogledu rasta zarada, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, očekuje se prelivanje ostvarenih pozitivnih kretanja u realnom sektoru na tržište rada u kratkom roku, što će biti potpomognuto rastom stranih direktnih investicija i preduzetim merama u pravcu rasterećenja privrede, i u krajnjoj liniji rezultirati daljim rastom broja zaposlenih i približavanjem stope nezaposlenosti jednocifrenom nivou.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi, broj zaposlenih u prvom polugodištu u odnosu na isti period prethodne godine veći je za jedan odsto, a stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu iznosi 11,9 odsto.

Pozitivna kretanja na tržištu rada potvrđuju i podaci iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, prema kojima je prosečan broj formalno zaposlenih u periodu januar–septembar povećan za 3,8 odsto.

Rast zaposlenosti u ovom periodu u potpunosti je rezultat rasta zaposlenosti u privatnom sektoru (šest odsto), dok je u javnom sektoru broj zaposlenih smanjen za 1,2 odsto.

Sužbenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva odbrane mogu očekivati uvećanja plata od devet odsto.

Uvećanje od devet odsto planirano je i za zaposlene u osnovim i srednjim školama i u ustanovama visokog obrazovanja, ali i radnicima socijalne zaštite.

Zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina mogu očekivati uvećanje od 8,5 odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru, prema projekcijama Ministarstva finansija, imati uvećanja od sedam odsto.

Takođe, u 2019. osnovica za obračun i isplatu plata sudija isplaćivaće se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz prihoda ostvarenih po osnovu naplate sudskih taksi koje pripadaju pravosudnim organima.

U okviru javnog sektora najveće smanjenje zaposlenosti je zabeleženo u javnim državnim preduzećima, ali i u administraciji i obrazovanju.

U avgustu 2018. godine, prosečna neto zarada iznosila je 49.773 dinara, što je ostvareni realni međugodišnji rast od 4,1 odsto.

Na rast zarada u ovom periodu uticalo je i povećanje minimalne cene rada po radnom času, sa 130 dinara koliko je iznosila u 2017. na 143 dinara počev od januara 2018. godine.

U periodu januar–avgust 2018. godine realna prosečna neto zarada realno je povećana za 4,3 odsto.

Ministarstvo finansija objavilo je da će privredni rast ove godine iznositi 4,2 odsto, a u 2019. godini 3,5 odsto.

 

Izvor: Tanjug