Narednih dana ponovo tropski toplo, lekari savetuju oprez – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Narednih dana ponovo tropski toplo, lekari savetuju oprez

Narednih dana ponovo tropski toplo, lekari savetuju oprez

Epidemiloška situacija u Aranđelovcu je uobičajena, ekosistem je u ravnoteži i nema značajnijeg porasta u broju obolelih i umrlih, kaže dr Dušan Vujnović, epidemioolog.

Posle nekoliko svežih dana, ponovo će nas zapljusnuti tropski talas, a do kraja sedmice dnevna temperatura će, u gradu pod Bukuljom, dostići 37.podeljak na Celzijusovoj skali. Doktor Vujnović upozorava da takvi klimatski uslovi loše utiču na zdravlje ljudi, posebno hroničnih bolesnika, dece i omladine, kao i onih koji su u većem delu dana izloženi sunčevim zracima.

Izlaganje ultravioletnim zracima  loše deluje na kožu, stvara opekotine i mrlje, pa je neophodno nanošenje gelova i krema sa zaštitnim faktorom, i to više puta dnevno. U ovom periodu godine česti su toplotni udari i sunčanice. Toplotnom udaru, koji se manifestuje pregrejanošću organizma, posebno su izloženi radnici koji nose uniforme. Vujnović naglašava da građani treba da znaju da se simptomi sunčanice ispoljavaju nekoliko sati nakon izloženosti suncu, uglavnom u kasnim večernjim satima, a to su: glavobolja, mučnina, nagon za povraćanjem i visoka temperatura. Svi ti simptomi mogu izazvati kolaps organizma. Osobu koja, zbog izloženosti suncu, oseti slabost, treba hitno skloniti sa sunca, raskomotiti i rehidrirati. Važno je da tečnost ne bude hladna.

Doktor Vujnović kaže da i na bazen treba ići pripremljen. Pre odlaska na kupanje treba povesti računa o ishrani, preporučuje se lakša hrana koja neće izazvati reakcije u stomaku i nagon za pražnjenjem. Obavezna je krema za sunčanje, sredstvo protiv insekata i alergije. Treba nositi šešir sa širokim obodom, naočare za sunce i garderobu svetle boje. Uprkos tome što se na bazenu koristi hlor kao sredstvo za dezinfekciju vode, često se dešava da je nivo hlora nizak  pa organizam može da se inficira gljivicama koje su veoma opasne i mogu izazvati razna kožna oboljenja. Zato je, kaže Vujnović, odmah po izlasku iz bazena neohodno odmah se istuširati.