Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje knjiga pisaca i pesnika – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje knjiga pisaca i pesnika

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje knjiga pisaca i pesnika

 

Narodna biblioteka «Sveti Sava» u saradnji sa Književnom omladinom Srbije, organizuje predstavljanje knjiga pisaca i pesnika ove beogradske izdavačke kuće.
Ovom prilikom biće predstavljena izdanja iz 2017. godine – knjiga pesama „Ježe me tišine“ Predraga Patijarevića iz Lazarevca, roman „Između sna i jave“ Ane Blažić Maksić iz Aranđelovca, roman epske fantastike „Vučja noć“ Srđana Tomića iz Beograda, zbirka pesama „Pravo na život“ Ilinke Marković iz Beograda i knjiga pesama i proze „Poslednji urlik vukova“ Nikole Jovanovića iz Beograda.

Književna omladina Srbije postoji od 1971. godine i promoviše književno stvaralaštvo mladih ljudi. Neguje domaće književnosti i nastavlja tradiciju očuvanja kulturnog nasleđa naše zemlje.

Promocija knjiga pisaca i pesnika Književne omladine Srbije je u četvrtak, 14. decembra 2017. godine u 19 časova u Čitaonici biblioteke.
****
Patijarević Predrag – Patak, Lazarevac
Rođen je u Valjevu 1976. godine.
Živi u Lazarevcu veći deo svog života, gde je završio osnovnu i srednju školu.
Piše većinom ljubavnu poeziju i kratke priče. Objavio je knjigu poezije “ Male istine lažljivog dečaka“ 2014. godine. Takođe, objavljivane su mu pesme u raznim zbornicima ljubavne poezije. Član je nekoliko književnih udruženja. Pored pisanja, velika ljubav mu je ribolov.
Od omiljenih pesnika koje rado čita i koji su mu na neki način uzori, izdvojio bi: Jesenjina, Miku Antić, Željka Krznarića…
Novom knjigom “ Ježe me tišine“ nastavlja svoj pesnički put.

Ana Blažić Maksić, Aranđelovac
,,Tog proleća 1981. godine, sve je mirisalo nekako drugačije. Možda sam baš zato i stasala u osobu koja se ne uklapa u životne klišee i koja nikada ne skida svoje ružičaste naočare. Za mene svet uvek ima najlepše boje. Odrasla sam u srcu Beograda, pored Ateljea 212, u kući Uroša Predića i ulici „Otvorenog srca“. Možda je baš to imalo uticaja da se u meni probudi bar jedna vrsta umetnosti.
Trenutno živim i radim u Aranđelovcu.
Pisanjem se bavim iz hobija, veoma dugo, to je moj mali svet koji mi daje elan da se borim sa svakodnevicom, a „Između sna i jave“ je moj prvi roman. Iako već polako ali sigurno, koračam četvrtom decenijom života i imam dvoje dece, mislim da nikada neću uspeti da odrastem i da ću zauvek čuvati to većinsko vlaništvo mog deteta u sebi. Mika Antić je napisao: „ Preleti beskonačnost i pobedi vreme i maštu,ali nikada ne zaboravi kako se korača po zemlji!“, tako da ja ne sanjam život nego stojim čvrsto na zemlji i uspevam da živim svoje snove.“

Srđan Tomić, Beograd
Srđan Tomić, stasao je u jezičkom nadigravanju britkih tonova i vrcavog jezika voždovačkog usmenog pripovedanja. Interesovanje za priču, snažne karaktere i događaje brusi kroz pisanu reč na Fakultetu političkih nauka i radeći kao novinar. Kao autor stremi suprotno toku, verujući u izvornu snagu epa. Serijalom „ Kolevka snova“, poseže u svet bajki, ispredajući sudbine i likove koji ostaju da izgaraju u noći dugo pošto se lampe, računari i televizori ugase. Ima 35 godina, živi u Beogradu sa suprugom i ćerkom.

Ilinka Marković, Beograd
Ilinka Marković, rođ. 1955. godine u Kuršumliji. Živi i radi u Beogradu.
,,Okrećem lice, i u ogledalu vidim oba obraza. Sa jedne strane ispod bledila izbija ljubav, radost i život, a na drugom obrazu sećanja. U ogledalu odraz novog dana, novog života, radosti zbog dečije radosti, radosti zbog navršenih godina. Radosti što sam tu da pružim ljubav voljenima.“

Nikola Jovanović, Beograd
,,Rođen sam ne tako davne 95. u Beogradu.
Student sam 4. godine novinarstva na Fakultetu za kulturu i medije.
Pisanjem, ili preciznije SUICIDOM IZ NEHATA bavim se skoro deceniju, dok u svet afirmisanih pisaca i pesnika stupam 2015. godine objavljivanjem zbirke poezije DILEME koja iste godine, na jubilarnom 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu biva nagrađena kao najbolja zbirka poezije u ediciji ,,Pegaz“ koju dodeljuje Književna Omladina Srbije.
Učesnik velikih pesničkih manifestacija kao što su dani Đure Jakšića, La Voce dei Poeti, Evropski facebook pesnički festival, itd. a pesme su mi objavljivane u mnogim zbornicima kao što su – La Catena della Pace, Dunavski dragulji, Rakovački zbornik, zbornik manastira Bešenovo, i u mnogim drugim
,,Poslednji urlik vukova“ predstavlja simbiozu kratkih priča i pesama, jedan novi literarni pravac u koji se svesno i svojevoljno upuštam pružajući čitaocu oguljenu sliku realnosti i društva, mentalnu spoznaju autora koja je ovim delom izuzetno naglašena, i koja se poput kakvog kanona reže u hemisfere.
Moje stvaranje nije produkt sveopšteg zadovoljstva već neprestana borba sa plagijatskim tvorevinama i lažnim mentalnim guruima koji vam svakodnevno koeštarisanjem o poimanju života kao lepog i radosnog prolaska mentalno sputavaju i emotivno razaraju kategorišući vas kao svemoguće moždane kontrolore. Život se lažnim osmehom ne leči kao što ni voda bol ne spira.
Moja želja je da sa ovim književnim delom spoznate suštinu bivstvovanja, skinete stege malignog šunda svakodnevnice, i prodišete kulturološkim bronhijama spremni da sa životom ukrstite rukavice i podarite mu borbu od koje se neće oporaviti.“