Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje projekciju dokumentarnog filma „Maestro“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje projekciju dokumentarnog filma „Maestro“

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje projekciju dokumentarnog filma „Maestro“

 

Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje i projekciju dokumentarnog filma „Maestro“ LHS Studija u režiji Boška Milosavljevića.
Film «Maestro» je gotovo nepoznata priča o ruskom umetniku, reditelju Juriju Rakitinu koji je zbog boljševičke revolucije emigrirao u Srbiju. U mladosti, sarađivao je sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom i Mejerholjdom; kao emigrant i nepomirljivi neprijatelj komunizma, 1920. godine, bežeći od Boljševika, ovaj briljantni umetnik dolazi na naše prostore i postao nezaobilazan deo srpske pozorišne istorije. Njegovi učenici bili su neki od najznačajnijih reditelja i glumaca sa ovih prostora. Kao mlade glumice, sa njim su sarađivale i Mira Banjac i Renata Ulmanski. Ovo su njihova sećanja. Narator je Miloš Biković, a Rakitinove citate izgovara Milan Caci Mihajlović. Film je sniman je tokom 2014. godine, a režirao ga je Boško Milosavljević. Producent je Milan Kićevac, direktor fotografije Dušan Petrović, a montažer Goran Mijić. Kompozitor je Vladimir Tubić, animacije potpisuju Saša Knežević i Davor Kronja, a izvršni producent je Nikola Drobnjaković. Dokumentarci LHS Studija, izazvali su veliko interesovanje aranđelovačke pulike.
Režiser i izvršni producent LHS Studija, Boško Milosavljević, posle projekcije govori o filmu i izdanjima Izdavačke kuće „Bernar“.
(Boško Milosavljević je rođen u Beogradu 1977. godine. Završio je Treću beogradsku gimnaziju, diplomirao na Beogradskom univerzitetu na smeru srpska književnost i jezik. Pet godina je radio na televiziji ,,Braća Karić“. Režira kratkometražne igrane i dokumentarne filmove. Urednik je biblioteke ,,Čisti ponedeljak“, u izdavačkoj kući ,,Bernar“, koja se prevashodno bavi ruskim piscima i ruskom emigracijom, ali i evropskom, američkom i srpskom literaturom.)
Promocija filma je u petak 8. decembra 2017. godine u 18 časova, u čitaonici Biblioteke.