Nastavak ulaganja u razvoj mladih – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Nastavak ulaganja u razvoj mladih

Nastavak ulaganja u razvoj mladih

 

Za Ministarstvo omladine i sporta je Dan mladih svaki dan i upravo zato nastavlja da radi na stvaranju uslova za kvalitetniji život i zapošljavanje mladih u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo povodom Međunarodnog dana mladih koji se obeležava 12. avgusta.

„Svojim aktivnostima iz dana u dan dokazujemo da mislimo na mlade svih 365 dana u godini, i da ćemo nastaviti da sistematski i kontinuirano ulažemo u njihov razvoj“, poručuju iz Ministarstva i ističu da rezultati dosadašnjeg rada pokazuju da uspešno radi i radiće na tome da mladima stvori uslove u kojima oni neće osetiti potrebu da napuste Srbiju.

Kao prioritetni strateški cilj u radu sa mladima, koji se odnosi na povećanje zaposlenosti, Ministarstvo omladine i sporta finansiralo je 136 projekata kroz koje je posao dobilo ili je samozaposleno više od 1.000 mladih, stručnu praksu završilo je preko 1.600 mladih, 14.000 njih poboljšalo veštine i kompetencije koje su neophodne na tržištu rada, a ulaganjem 276 miliona dinara, otvoreno je i 10 poslovnih inkubatora.

omladina,, sport,, logo,, ministarstvo

mos.gov.rs

 

Uz pomoć Ministarstva u Srbiji trenutno radi 135 aktivnih kancelarija za mlade, a kroz projekte za opremanje i izgradnju 48 teretana na otvorenom-malih sportskih terena i 49 omladinskih klubova, stvoreni su uslovi za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, razvijanje zdravih stilova života, aktivno učešće mladih u društvu, korišćenje i kreiranje kulturnih sadržaja, neformalno obrazovanje i informisanje prilagođeno potrebama mladih.

Ministarstvo navodi da je od 2014. godine do danas finansijski podržalo 547 projekata udruženja i jedinica lokalne samouprave u vrednosti od skoro 840 miliona dinara.

Rezultat ovih aktivnosti je smanjenje stope nezaposlenost za više od 10 odsto u periodu od 2014. do 2017. godine i povećanje broja mladih preduzetnika za 2.530 u odnosu na 2015. godinu.

Fond za mlade talente Republike Srbije sa 6,7 milijardi dinara stipendirao je i nagradio više od 24.400 učenika i studenata, a u cilju realizacije stručnih praksi i zaposlenja u Srbiji, sklopljeni su brojni sporazumi sa najuspešnijim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

Putem brojnih aktivnosti Ministarstva u ovoj oblasti, zaposlilo se ili samozaposlilo 1.833 mladih, dok ih je 25.776 prošlo je razne obuke.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih a ovogodišnja tema na globalnom nivou je „Bezbedni prostori za mlade“.

Izvor: Tanjug