NE IGRAJTE SE: Finansijski izveštaj SAMO do kraja 2019. – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » NE IGRAJTE SE: Finansijski izveštaj SAMO do kraja 2019.

NE IGRAJTE SE: Finansijski izveštaj SAMO do kraja 2019.

Obveznicima koji nisu u zakonskom roku podneli redovni godišnji finansijski izveštaj za 2018. godinu imaju još sam jednu šansu – da to urade do kraja godine, uz plaćanje “penala”.

papiri,odluka,sednica,dokumenta Foto: MONDO/Georgi Mitev Šantek Ilustracija

Oni zakasneli će platiti uvećanu naknade zbog neblagovremenog dostavljanja izveštaja, saopšteno je danas iz Agencije za privredne registre (APR), iz koje upozoravaju da po isteku 2019. godine, redovni godišnji finansijski izveštaj za 2018. godinu se više uopšte ne može dostaviti Agenciji.

Iz APR Ističu da privredna društva kod kojih se registruje statusna promena, ili koja otvore, odnosno zaključe stečajni ili postupak likvidacije nad pravnim licem, imaju zakonsku obavezu da sastave vanredni finansijski izveštaj, sa stanjem na dan koji prethodi danu upisa statusne promene, danu otvaranja, odnosno zaključenja stečajnog postupka ili pokretanja, odnosno zaključenja postupka likvidacije.

U APR-u kažu da se vanredni finansijski izveštaj sastavlja i u slučajevima brisanja ogranka stranog pravnog lica, odnosno preduzetnika koji vodi dvojno knjigovodstvo.

U slučaju statusne promene pripajanja, vanredni finansijski izveštaj dostavlja samo privredno društvo koje se pripaja, dok privredno društvo sticalac nema tu obavezu, navodi se u saopštenju APR-a.

Obveznici koji nisu registrovani u Agenciji treba da dostave izvod iz nadležnog registra, koji predstavlja osnov za nastalu statusnu ili drugu promenu.

Vanredni finansijski izveštaj se dostavlja u elektronskom obliku, u roku od 60 dana od dana sastavljanja, preko informacionog sistema Agencije i mora biti potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika, podsećaju iz Agencije.

Potpun i računski tačan vanredni finansijski izveštaj upisuje se u Registar finansijskih izveštaja i javno objavljuje, kao ispravan, na internet stranici Agencije.

Izvor: Mondo Vesti