Negativan uticaj visokih temperatura na pšenicu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Negativan uticaj visokih temperatura na pšenicu

Negativan uticaj visokih temperatura na pšenicu

 

Visoke temperature za ovo doba godine i dugi period bez kiša, odraziće se negativno na prinos i kvalitet pšenice u Pomoravskom okrugu a dobra kiša je potrebna i kukuruzu, ocenjuju ratari i poljoprivredni stručnjaci ovog dela Srbije.

Pšenica i druge ozime žitarice, zasejani na više od 20.000 hektara su dobro prezimele i u dobrom su stanju, pre svega na mestima gde je primenjena puna agrotehnika, „ali bi ove temperature mogle dovesti do ubrzanog nalivanja zrna i preranog zrenja“.

Stručni savetnik Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić izjavio je Tanjugu da je „idealno, da od kada pšenica počne da cveta, pa do punog zrenja prođe 30 do 35 dana, da dnevna temperatura bude 24 do 25 stepeni Celzujsovih a noćna 12 do 14 stepeni“.

Sadašnje temperature ubrzavaju nalivanje zrna, zrno postaje šturo, manji je prinos i kvalitet, dodao je on.

Ipak, tamo gde je pšenica posejana u optimalnom roku, a većina jeste, u oktobru, gde je dato mineralno đubrivo, gde je korišćeno sortno seme, na vreme izvršena prihrana i zaštita od korova i bolesti, mogu se očekivati zadovoljavajuću prinosi, istakao je Simić.

Za kišom „vape“ i okopavine, pre svega kukuruz, najdominantnija žitarica u ovom kraju.

„Zbog suše teško je pripremiti zemljište za setvu, a i kada se poseje, zbog nedostatka vlage, sporo i nejednako niče, a vade ga i ptice“, žale se ratari.

Izvor: Tanjug

Arhive