Nevreme opustošilo Aranđelovac – proglašena vanredna situacija u gradu, na snazi i dalje crveni meteo alarm(VIDEO) – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Nevreme opustošilo Aranđelovac – proglašena vanredna situacija u gradu, na snazi i dalje crveni meteo alarm(VIDEO)

Nevreme opustošilo Aranđelovac – proglašena vanredna situacija u gradu, na snazi i dalje crveni meteo alarm(VIDEO)

 

Kiša od noćas i jutros pada u celoj zemlji. Zbog obilnih padavina u Aranđelovcu i Ljigu proglašena je vanredna situacija. Reka Kubršnica poplavila stambene i poslovne objekte u Aranđelovcu. U prekidu je saobraćaj na relaciji Kozelj-Ljig. Kritično u gornjomilanovačkim selima Trudelj i Dragolj. Čačanska naselja Kulinovci, Atenica, Trnava i Loznica su najugroženija jer je voda prodrla u podrume i suterene u skoro stotinu kuća.

Jako nevreme praćeno ojunim vetrom i gradom zahvatilo je oko ponoći opštinu Aranđelovac u kojoj je uvedena vanredna situacija.

Tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije evakuisali pet osoba iz dve kuće koje su bile ugrožene poplavama. Intervenisale su vatrogasne i ekipe Hitne pomoći.

 

 

Palo je blizu 80 litara po kvadratnom metru a pojedina sela su odsečena jer su bujice odnele puteve i mostove. Bujice potoka koji su tekli ulicama nosile su sve pred sobom, putničke automobile, betonske kante teške 10kg, ogromna količina mulja, blata, drveća i kamenja napravile su zastoj u saobraćaju na više lokacija u gradu.

Najviše je stradao centar Aranđelovca, bujični potoci i reka Kubršnica poplavili su stambene i poslovne objekte, oštećene su saobraćajnice, bujica je nosila i putničke automobile.

Od udara groma na Bukulji su oštećeni antenski stubovi, u selu Kopljari došlo je do velikog odrona, zbog velike količine vode narednih dana mogu da prorade klizište.

Sve komunalne službe su već od jutarnjih časova na terenu kao i Vatrogasno-spasilačke ekipe koje ispumpavaju vodu iz podruma i stambeno-poslovnih objekta.

Park Bukovičke banje je potopljen a voda u pojedinim delovima parka je dubine do pola metara.

U pojedinim naseljima u prekidu je i fiksna telefonija.

Sva neselja u gradu su delom pretrpela štete, u Vrbičkoj reci bujice su odnele deo puta, a problema ima i u selima Jelovik, Bosuta, Vukosavci, Banja, Vrbica.

Komunalne ekipe su na terenu, otklanjaju štetu, pomažu meštani i privrednici.

 

 

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci bujica na ulicama, kao i automobila koji jedva prolaze ulicama ili ih voda „nosi“.

 

Zasedao je i štab za vanredne situacije i apeluju na građane da nas očekuju nove padavine tokom noći, posebnu pažnju skreću na samu bezbednost i pozvali su sugrađane da zaštite svoje objekte i imovinu i povedu računa gde se nalaze i da budu pripravni i tokom noći.

 

Aranđelovčani strahuju od novih obilnih padavina obzirom da je na snazi i dalje crveni meteo alarm za područje Šumadije, Centralne i Zapadne Srbije.

 

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje o velikoj količini padavina tokom vikenda, a do kraja dana u celoj Srbiji zadržaće se kišovito vreme sa jakim pljuskovima i grmljavinom, dok će u pojedinim krajevima biti i do 30 litara kiše po kvadratnom metru.

 

 

Podsećamo crveni meteo alarm označava da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

 

Izvor: RTV SUNCE, RTS

 

Arhive