Nobelove nagrade za književnost Handkeu i Tokarčuk – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Nobelove nagrade za književnost Handkeu i Tokarčuk

Nobelove nagrade za književnost Handkeu i Tokarčuk

Austrijski pisac Peter Handke dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, dok je priznanje za 2018, čija dodela je odložena zbog prošlogodišnjeg skandala, dodeljena autorki iz Poljske Olgi Tokarčuk, saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Sedamdesetšestogodišnji Handke osvojio je priznanje kao jedan od najuticajnijih posleratnih autora u Evropi, za svoje novele, eseje, pripovetke i drame.

„Nobelova nagrada za književnost 2019. dodeljena je Peteru Hendkeu za uticajni rad, koji je sa jezičkom domišljatošću istražio periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva”, rekao je sekretar švedske akademije Mats Malm.

Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, povezane su sa njegovim javnim zalaganjem u ime odbrane Slobodana Miloševića, koji je tokom suđenja za najteže ratne zločine 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala.

Handke je govorio i na skupu Miloševićevih pristalica okupljenih na sahrani u Požarevcu.

Zvanični Beograd i Srbija prigrlili su Handkea i posle Miloševićevog odlaska sa vlasti. Tako je 2015. godine dobio nagradu počasnog građanina Beograda, a 2012. godine postao je i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Nobelovu nagradu za književnost 2018. dobila je autorka iz Poljske Olga Tokarčuk. Dodela prošlogodišnjeg priznanja bilo je odloženo posle skandala u vezi sa seksualnim napadom, koji je pogodio švedsku Akademiju.

„Nobelovu nagradu za književnost za 2018. godinu dobila je autorka iz Poljske Olga Tokarčuk, zbog ‘narativne mašte koja s enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao formu života'”, objasnio je Mats Malm.

Tokarčuk, inače psihološkinja po obrazovanju, objavila je svoj prvi roman 1993. godine. Roman „Let“ osvojio je međunarodnu nagradu Man Buker prošle godine, čime je ona postala prvi autor iz Poljske, koji je osvojio to priznanje.

Izvor: Glas Amerike