Nova Evropska komisija, nova šansa za Kosovo (VIDEO) – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Nova Evropska komisija, nova šansa za Kosovo (VIDEO)

Nova Evropska komisija, nova šansa za Kosovo (VIDEO)

Premijerka Ana Brnabić u poseti Španiji ukazala je novoimenovanom šefu evropske diplomatije Žozefu Boreliu na dve značajne stvari, tražeći odgovor kakav će biti stav nove Evropske komisije.

Ana Brnabić u poseti Španiji Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic Ana Brnabić u poseti Španiji

Brnabić je uoči sastanka u Santanderu rekla da očekuje prijateljske razgovore s Borelom, koji je direktan i iskren sagovornik i ko će biti pravo pojačanje za EU.

Premijerka je i sinoć neformalno razgovarala sa Borelom, a današnji susret je njihov prvi zvanični sastanak od stupanja Španca na dužnost u Briselu.

Borel kao novoimenovani šef evropske diplomatije naslediće Federiku Mogerini u posredovanju dijaloga Beograda i Prištine pri čemu dolazi iz zemlje, koja uz još četiri članice EU, ne priznaje kosovsku nezavisnost .

Izvor: Tanjug

Ana Brnabić je nakon današnjeg sastanka sa Borelom rekla za RTS da su razgovarali o tome kako će Borel, kao ministar spoljnih poslova Španije zastupati poziciju te zemlje po pitalju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a kada bude visoki predstavnik EU, zastupaće stavove EU.

Brnabić održala predavanja o proširenju EU

Brnabić je Santanderu u Španiji održala predavanje na temu “Proširenje u novoj Evropi”, gde je poručila da je najbolja politika za novu Evropu da unutrašnje reforme sprovodi istovremeno sa proširenjem. “Unija se suočava sa mnogim izazovima, a mi sa Zapadnog Balkana verujemo u evropsku ideju možda i više nego mnoge evropske zemlje u ovom trenutku, donosimo neku novu perspektivu ali i podsećanje zašto je EU važna i koje su njene prednosti”, rekla je ona. Smatra da je bez sumnje najbolja politika za Evropu da dva procesa, unutrašnje reforme i proširenje EU, idu simultano.

“Stav EU prema nezavisnosti Kosova je neutralan. Nemaju stav jer ne postoji konsenzus. Postoje zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova ali i one koje nisu”, navela je premijerka Srbije.

Ističe da je skrenula pažnju Borelu na dve značajne stvari. Prva je Briselski sporazum na kojem je potpis EU, a koji Priština nije implementirala šest godina nakon potpisivanja. Upitala je šta će nova Evropska komisija raditi i da li će ostati garant.

Druga stvar na koju je ukazala Borelu su prištinske takse koje predstavljaju direktno kršenje SSP-a. Upitala je šta će nova Evropska komisija uraditi po tom pitanju.

Kada je reč o odnosima Srbije i Španije, Brnabićeva je rekla da postoji veliki prostor za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa.

Izvor: Tanjug

 “Razgovarali smo da ako se do kraja septembra formira Vlada u Španiji, da pokušamo da imamo posetu predsednka Vlade Srbiji. Ukoliko ne, da to ostane za 2020. godinu”, rekla je Brnabićeva.

Dodaje da su razgovarali i o boljoj saradnji u oblasti obrazovanja, i da je jedna od stvari na kojima mora da se radi univerzitetska saradnja.

Žozef Borel bi od oktobra trebalo da preuzme funkciju šefa evropske diplomatije. To znači da će on umesto Federike Mogerini ubuduće posredovati u dijalogu Beograda i Prištine.

Poznat je kao zvaničnik koji nema dlake na jeziku i kao Katalonac protivi se otcepljenju teritorija.

Premijerka Srbije je rekla da joj je Borel rekao da će biti balansiran i objektivan i da će, kao jedan od prioriteta, staviti na sto rešavanje pitanja i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Brnabić će tokom posete učestvovati na konferenciji “Quo Vadis Europa? koji organizuje Internacionalni univerzitet “Menéndez Pelayo” u Santanderu.

Tema predavanja premijerke Brnabić biće “Proširenje u novoj Evropi”.

Izvor: Mondo Vesti