Nove mogućnosti za medijsku saradnju Srbije i Kine – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Nove mogućnosti za medijsku saradnju Srbije i Kine

Nove mogućnosti za medijsku saradnju Srbije i Kine

Razmena programa, tehnologije, ali i iskustava bila je tema razgovora tokom susreta sa članom Uređivačkog odbora Kineske medijske grupe Liuom Sijaolungom.

“Mogli smo mnogo toga da čujemo u želji da se razmene materijali, da se emituje sadržaj i na srpskoj televiziji i na kineskoj televiziji, što će doprineti i zbližavanju ova dva naroda”, kaže Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture.

Tatjana Ćitić, rukovodilac Službe medijskih usluga RTS-a kaže da su tokom sastanka prepoznali neke nove mogućnosti posebno u razvojnom smislu.

“Recimo, što je meni bilo najinteresantnije ovde se već emituje 4K kanal, a mi razmišljamo o testiranju jednog ovakvog kanala”, rekla je Ćitićeva.

Delegacija iz Beograda upoznala se bliže sa Kineskom medijskom grupom u čijem sastavu postoje nacionalni radio i televizija, ali i internet, TV i radio programi na više od 40 stranih jezika.

“U Kini radi redakcija na srpskom jeziku koja svakoga dana emituje vesti i emisije na srpskom jeziku, pa nadam se da će jednog dana u Srbiji raditi redakcija na kineskom”, kaže Tijen Ju, šefica Redakcije na srpskom jeziku u Kineskoj medijskoj grupi.

Medijska saradnja Srbije i Kine bila i tema susreta sa Guo Veiminom, iz Kancelarije za informisanje Državnog saveta Kine.

Izvor: rts.rs