Home » Srbija » Nove optužnice za zločine nad Srbima

Nove optužnice za zločine nad Srbima

Tužilaštvo Srbije podiglo je dve nove optužnice protiv dvojice okrivljenih koji se terete za ratne zločine nad srpskim civilima u Sarajevu i na Kosovu i Metohiji, rečeno je Tanjugu u Višem sudu koji je obe optužnice potvrdio.

IlustracijaFoto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

U pitanju su državljanin BiH Husein Mujanović i Ramadan Maljoni sa Kosova.

Obojica su u Beogradu u pritvoru koji im je određen rešenjima beogradskog Višeg suda, rekla je za Tanjug portparolka suda Bojana Stanković.

Optužnicom, od 25. decembra 2018. godine, državljanin Bosne i Hercegovine Husein Mujanović tereti se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1992. godine u Sarajevu.

Okrivljeni se nalazi u pritvoru od 3. jula 2018. godine, precizirala je Stankovićeva.

Mujanović je optužen jer je kao upravnik vojničkog pritvora Armije BiH protivzakonito zatvorio 30 civila srpske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, on je izdavao naredbe podređenima, ali je i sam učestvovao u nanošenju povreda zarobljenicima, od kojih je preminulo sedam Srba.

Drugom optužnicom, od 27. decembra 2018, za ratne zločine protiv srpskih civila tereti se Ramadan Maljoni sa Kosova, koji se nalazi u pritvoru od 3. oktobra prošle godine, navela je Bojana Stanković.

Prema navodima optužnice, on se sumnjiči da je sa četiri naoružana i uniformisana pripadnika tzv. OVK u Gornjem Nerodimlju, u opštini Uroševac, zastrašivao, vređao i nezakonito uhapsio dvojicu srpskih civila.

Izvor: MONDO Vesti