Home » Srbija » Novi protest opozicije u Beogradu

Novi protest opozicije u Beogradu

Protest je počeo obraćanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a potom su okupljeni krenuli u šetnju, kao i prethodnih pet subota.

Oni duvaju u pištaljke i nose transparente sa natpisima “Ima nas pet miliona”, “Mi smo uz narod” , “Ustani Srbijo”.

Učesnicima protesta se obratio glumac Branislav Trifunović koji je poručio da je postignuta pobeda u Rakiti, jer je obustavljena izgradnja mini-hidroelektrane. On je pozvao okupljene da 16. januara odaju poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću i istakao da neće odustati od zahteva da se pronađu njegove ubice.

Okupljenima se obratila i nekadašnja poslanica u kosovskom parlamentu Rada Trajković, koja je takođe govorila o ubistvu Olivera Ivanovića.

Pola sata pre početka protesta, u blizini mesta gde se ubičajeno drže govori, došao je predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM Simo Spasić. Incidenata nije bilo.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo “da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada”.

Istraživanje: Vučić ubedljivo najpopularniji političar

Zahtevi su prošireni, traži se “pet minuta na RTS-u za proteste”, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića (kome je spaljena kuća u Grockoj).

Na protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati OVDE.

Izvor: MONDO Vesti