NSZ: Više od 7.800 prijava za IT obuke – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » NSZ: Više od 7.800 prijava za IT obuke

NSZ: Više od 7.800 prijava za IT obuke

 

Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da je završen konkurs za besplatne specijalističke informatičke obuke i da je ukupan broj ispravnih prijava 7.859. Najveći broj prijavljenih kandidata koji su ispunili uslove je sa područja Beograda, 2.963, zatim sa područja Novog Sada – 826, slede Niš sa 821 i Kragujevac sa 471 kandidatom.

Najveće interesovanje je iskazano za obuke za Java programiranje (3.378 kandidata), zatim za Front-End Web programiranje (2.211), za obuke za Web aplikacije (913), obuke za PHP programiranje (532), obuke za .NET programiranje (525) i za JavaScript (300), navedeno je u saopštenju. Ovo je do sad najveće interesovanje za obuke koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

racunari, kompjuteri, mladi, prekvalifikacija, it sektor jpg

Tanjug (Sava Radovanović)

Program specijalističkih informatičkih obuka predstavlja nastavak uspešno sprovedenog projekta Vlade Srbije, koji je u 2017. pokrenuo Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić.

Sledeća faza je odabir kandidata, u okviru koje se će se vršiti psihološko testiranje i provera znanja engleskog jezika, koje sprovodi Nacionalna služba.

U narednoj fazi selekcije će izvođači obuka testirati osnovno poznavanje rada na računaru. Prvi ciklus informatičkih obuka počinje u septembru u 10 gradova u Srbiji, navela je NSZ.

Izvor: Tanjug