O naknadama za porodilje verovatno tek krajem 2019. – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » O naknadama za porodilje verovatno tek krajem 2019.

O naknadama za porodilje verovatno tek krajem 2019.

Uprkos najavama ministara Vlade Srbije da će se izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom naći pred republičkim poslanicima u prvoj polovini ove godine, ovaj zakon se, po svemu sudeći, neće naći na dnevnom redu prolećnog zasedanja, koje se završava 31. maja.

U razgovoru za Politiku Tatjana Macura narodna poslanica i predstavnica inicijative „Mame su zakon“, ističe da se ovaj zakon ne nalazi u skupštinskoj porceduri, što znači da su šanse da stigne na dnevni red zasedanja samo teoretske.

– Mislim da se o ovom zakonu neće razgovorati sve do jeseni, ali ne očekujem da će se bilo šta konkretno dogoditi do decembra. kada počne rasprava o budžetu za 2020. godinu ili kada se usvoji novi budžet. Sudeći po najavama resornih ministara, promene će biti kozmetičke, a ne suštinske i njima ne ćebiti obuhvaćena najveća grupa žena koje su oštećene ovim zakonom. To su, pre svega, žene koje imaju 18 meseci radnog iskustva u kontinuitetu i porodilje koje su radile na crno ili su godinama volontirale u nekoj firmi, ističe sagovornica Politike.