Obeležavanje Evropskog dana jezika u Narodnoj biblioteci – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Obeležavanje Evropskog dana jezika u Narodnoj biblioteci

Obeležavanje Evropskog dana jezika u Narodnoj biblioteci

 

Povodom Evropskog dana jezika koji se zvanično obeležava 26. septembra, Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizovala je prvu radionicu „Čitam i pričam“ za učenike 5. i 6. razreda OŠ „Dušan Radonjić“ iz Banje OŠ Dušan Radonjic .

Na ovoj radionici učenici su razgovarali o omiljenim knjigama i lektirama, o lepom govoru i maternjem jeziku. Radionice priprema i vodi bibliotekar Dečjeg odeljenja Nevenka Dojić. 

 

Da li ste znali da u Evropi postoji više od 220 jezika, što čini oko tri odsto od ukupnog broja jezika na svetu? U svetu se govori 6.000 do 7.000 jezika, dok se, na primer, na teritoriji Rusije, gde živi 148 miliona stanovnika, govori daleko najveći broj jezika – od 130 do 200, u zavisnosti od kriterijuma.

Možda ste čuli i za podatak da EU ima 23 službena jezika, odnosno da 56 odsto građana EU može da razgovara barem na jednom stranom jeziku? Doduše, ima dosta i onih koji osim maternjeg, ne razumeju nijedan drugi jezik.

Sve ove brojke i podaci dolaze baš danas u prvi plan, jer je 26. septembar proglašen za Evropski dan jezika, i obeležava se širom kontinenta organizovanjem različitih manifestacija i aktivnosti.

Evropski dan jezika ustanovljen je 2001. godine odlukom Saveta Evrope, uz pokroviteljstvo Evropske unije, u uverenju da je višejezičnost nešto dragoceno, što bi trebalo sačuvati, vrednovati i braniti u budućnosti. Uostalom, jezik je jedno od najznačajnijih obeležja kulture i temelj ljudskog roda na kojem počiva kulturna istorija i tradicija čovečanstva. Zato je nemerljiv značaj učenja jezika, multilingvalizma i negovanja osobenosti malih jezika

Arhive