Obeleženo osamdeset i pet godina od smrti Mihajla Pupina – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Obeleženo osamdeset i pet godina od smrti Mihajla Pupina

Obeleženo osamdeset i pet godina od smrti Mihajla Pupina

Malkom Kuper predstavnik Društva fizičara Velike Britanije najavio je da piše tekst o Mihajlu Pupinu.

„Da li je Pupin bio pravi čovek u pravo vreme? Za mene jeste. Pročitao sam njegovu autobiografiju i nastavio da istražujem njegov život. I zato sam ovde. Pišem tekst o Pupinu, čoveku koji nije bio samo naučnik već i političar. Veoma interesantan čovek i privilegija mi je što sam ovde“ naveo je Kuper.

Dodaje da je Pupin najbolji primer kako se čuva identitet i spaja na najbolji način sa svetskim političkim i naučnim kretanjima.

Milan Micić, v. d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama navodi da su se u Banatu za srpski narod dešavali važni duhovni pokreti koji su menjali biće srpskog naroda.

„U osamnaestom veku to je pojava Dositeja Obradovića i prosvetiteljstva, a Pupin je najbolji primer kako se čuva identitet i spaja na najbolji način sa svetskim političkim i naučnim kretanjima“, rekao je Micić.

Milan Božić predsednik „Fondacije Mladen Selak“ podsetio je da je borba za očuvanje Pupinovog sistema vrednosti počela pre četiri decenije, od kada se s početka jeseni održavaju Oktobarski susreti koji na dan rođenja velikana naše nauke okupe u ovom banatskom mestu pronalazače, inovatore, naučnike, mlade talente.

Dragiša Matić Uča prisetio se kako je pre šest decenije došao u Idvor i kako su se tada skromno obeležavali datuni Pupinovog rođenja i smrti.

Kaže i to da je Pupin toliko novca darivao crkvi da je za tu svotu moglo da se kupi dve i po hiljade krava.

Predlaže da se u saradnji sa Kolumbija univerzitetom, Univerzitetom Kembridž i Berlinskim univerzitetom napravi, kako kaže Američki kutak, u kome bi bilo predstavljeno Pupinovo školovanje, školovanje naučnika bez čijih patenata danas ne bi imali mobilne telefone u džepu.

Idvor su danas posetili poklonici Pupinovog dela. Prosečna starost je šezdeset i pet godina. Osnovnu školu u mlađim razredima pohađa četvoro đaka, a u starijim do desetoro učenika.

Izvor: rts.rs