Obuka i podela dečijih autosedišta – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Obuka i podela dečijih autosedišta

Obuka i podela dečijih autosedišta

 

U sali za sastanke Vizitorskog centra u Topoli održano je predavanje na temu problema stradanja dece u saobraćaju. U vezi sa tim izvedena je teorijska i praktična obuka o upotrebi i postavljanju dečijih autosedišta u vozila i podela autosedišta roditeljima 27. dece sa teritorije opštine Topola. Akcija je realizovana u saradnji Opštinskog saveta za bezbednost saobraćaja na putevima sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.

Prisutne je na početku sastanka pozdravio predsednik opštine Dragan Živanović koji se zahvalio na uključenju Agenciji u zajedničku akciju podele autosedišta. Roditeljima je poželeo da ih dugo i srećno koriste. Predsednik Živanović je najavio i preventivnu akciju saobraćajne policije usmerenu ka proveri upotrebe dečijih autosedišta u vozilima. Istakao je, takođe, da je ovo četvrta godina od kako opština Topola dodeljuje autosedišta, a samo u ovoj podeljeno je oko 120.

O statističkim pokazateljima upotrebe autosedišta, bezbednosti dece u vozilima, upotrebi autosedišta i pravilnom korišćenju govorili su Nenad Jevremović iz ABS i Marijana Jovanović iz CPBS, dok je Nina Karanović iz CPBS demonstrirala postavljanje autosedišta u vozilu. Edukativna i vredna pažnje predavanja pokazala su značaj zaštite dece u saobraćaju na ovaj način. Pokazatelji stradanja dece u saobraćaju koja nisu zaštićena autosedištima su zabrinjavajući. Navešćemo podatak da je u poslednjih pet godina na putevima u Srbiji stradalo 64. dece. Samo u 2017. stradalo je 17. dece.