Od 13.maja prijavljivanje kandidata za upis u IT odeljenja – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Od 13.maja prijavljivanje kandidata za upis u IT odeljenja

Od 13.maja prijavljivanje kandidata za upis u IT odeljenja

U gimnazijama u Srbiji od 1. septembra biće formirano oko 50 specijalizovanih IT odeljenja, što je za 14 više nego prošle godine, a prijavljivanje kandidata počinje 13. maja i trajaće do 17.

U Ministarstvu prosvete kažu da se zainteresovani učenici za IT odeljenja mogu prijaviti u bilo kojoj gimnaziji ili srednjoj školi. Prijemni ispit, na kome će se rešavati test iz matematike, zakazan je za 2. jun.

Zadaci na testu biće srednjeg i naprednog nivoa, a za pripremu se mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita.

Foto: rtvsunce.com

„Odeljenja učenika s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada“, kažu u Ministarstvu prosvete za Tanjug.

Dodaju da će digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka koje će učenici steći u gimnazijskom IT odeljenju biti krucijalne za njihov dalji razvoj.

„Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici“, navode u Ministarstvu.

Oni koje ne žele da nastave školovanje, mogu odmah po završetku gimnazije da se zaposle. Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja svoje znanje i veštine već su uspešno pokazali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije.

Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.

Tokom školovanja u IT odeljenjima, đaci će imati priliku da ovladaju osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja, upoznaće se s različitim pristupima rešavanju problema programiranjem, ali i šta je potrebno da računarska mreža bude bezbedna.

Izvor: Tanjug