Od danas novi e-servisi za građane – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Od danas novi e-servisi za građane

Od danas novi e-servisi za građane

Informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima od danas će biti dostupni „na klik“ građanima, privredi i državi, a novina s prvim danom nove godine biće i vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku.

Građanima i privredi biće omogućeno elektronsko podnošenje poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu i uvid u celokupnu imovinu koju imaju širom Srbije, i to jednim klikom zahvaljujući Jedinstvenom informacionom sistemu.

 

internet kompjuter laptop

freeimages.com (Paul Pasieczny)

 

„Praktično je lokalna poreska administracija povezana sa državnim Data centrom i napravljen je informacioni sistem koji građanima i privredi omogućuje da preko jednog portala vide sve svoje poreske obaveze i podnesu poresku prijavu koja je vezana za imovinu“, rekao je Tanjugu direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Kako je naveo, to je fantastičan rezultat eUprave i u rekordno kratkom roku uspelo se u tome da se centralizuju različite baze podataka 145 lokalnih samouprava.

On je dodao da novi Jedinstveni informacioni sistem, koji je smešten u Državni data centar centralizacijom podataka građanima i privredi omogućava da na portalu Jedinstvenog informacionog sistema LPA vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji Republike Srbije, kao i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu će naročito značiti pravnim licima koji moraju svake godine da ponavljaju ovaj postupak.

Od februara na portalu će biti dostupna i usluga elektronskog plaćanja poreza.

„Iako centralizovan, ovakav način obrade podataka neće narušiti specifičnost i samostalnost lokalnih administracija, već će im obezbediti bolje praćenje i blagovremeno ažuriranje evidencija.

Takođe, Ministarstvo finansija i Poreska uprava će imati kompletan elektronski uvid u lokalnu poresku analitiku svih 4.803.275 fizičkih lica, 208.278 pravnih lica i 265.193 preduzetnika u Republici Srbiji“, dodao je Jovanović.

Izmene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje predviđaju mogućnost dobrovoljnog upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih počinju da se primenjuju takođe od 1. januara 2019. godine.

Arhive