Odbor Predstavničkog doma večeras glasa o istrazi, Tramp odbacuje ideju o javnom ukoru – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Odbor Predstavničkog doma večeras glasa o istrazi, Tramp odbacuje ideju o javnom ukoru

Odbor Predstavničkog doma večeras glasa o istrazi, Tramp odbacuje ideju o javnom ukoru

Predsednik Donald Tramp odbacio je mogućnost da ga članovi Kongresa javno ukore zbog optužbi da je vršio neprimeren pritisak na Ukrajinu da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, dok se Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma priprema da objavi izveštaj sa rezultatima istrage o opozivu.

Tramp je na gotovo jednosatnoj konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Londonu oštro kritikovao demokrate koje vode istragu i ocenio da je neprihvatljiva ideja o javnom ukoru, koju su izneli pojedini članovi Kongresa.

Odbor za obaveštajna pitanja, kojim predsedavaju demokrate, trebalo bi kasnije u utorak da glasa o rezultatima istrage, a zatim se procedura opoziva nastavlja u Odboru za pravosuđe koji će u sredu, 4. decembra održati prvi pretres.

Na pretresu će eksperti svedočiti o ustavnim osnovama za opoziv, dok je Bela kuća saopštila da neće učestvovati na saslušanju.

Procedurom je predviđeno da puni sastav Predstavničkog doma zatim glasa o podizanju formalne optužnice. Ako taj predlog bude usvojen, u Senatu, koji kontrolišu republikanci, održava se suđenje na kojem će biti doneta odluka o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen.

Analitičari za sada sumnjaju da će republikanci doneti odluku o Trampovoj smeni, iako su pojedini članovi Kongresa izneli ideju o javnom ukoru predsednika da bi se osudili njegovi potezi, ali bez rizika da bude smenjen.

“Nisam uradio ništa pogrešno. Ne možete da ukorite nekog ako nije uradio ništa pogrešno”, rekao je Tramp u Londonu.

Predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif rekao je u ponedeljak da odbor završava izveštaj koji bi trebalo da bude objavljen u utorak, pre nego što o njemu bude glasano.

Republikanci su u ponedeljak objavili svoj izveštaj u kojem su naveli da demokrate nisu dokazale da je Tramp počinio krivično delo, zbog kojeg bi trebalo da bude opozvan.

U fokusu istrage o opozivu je pitanje da li je Tramp zloupotrebio položaj kada je vršio pritisak na Kijev da istraži bivšeg potpredsednika SAD i demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

U Kongresu su o tome svedočili aktuelni i bivši zvaničnici koji su naveli da je sprovođenje istrage Bajdenovih, kao i osporene teorije da se Ukrajina mešala u američke izbore, bio uslov za isplatu vojne pomoći Ukrajini i za posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Beloj kući.

Predsednici Ukrajine i SAD, Volodimir Zelenski i Donald Tramp na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Njujork, septembar 2019.
Predsednici Ukrajine i SAD, Volodimir Zelenski i Donald Tramp na sastanku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Njujork, septembar 2019.

Tramp je u Londonu ponovio da su sporni telefonski razgovori sa Zelenskim bili “savršeni”, a da je istraga o opozivu prevara. Takođe je optužio demokrate da tri godine pokušavaju da obore njegovu pobedu na izborima 2016. godine, dok se priprema za kampanju za reizbor 2020.

Doveo je u pitanje i patriotizam demokrata, naročito u trenutku kada boravi u Londonu, ali je istakao da ne veruje da njihovi potezi slabe njegovu poziciju na samitu NATO-a.

“Mislim da je nepatriotski da demokrate to rade. To je loše za našu zemlju”, zaključio je Tramp.

Izvor: Glas Amerike