Odlaže se međunarodna razmena studenata – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Odlaže se međunarodna razmena studenata

Odlaže se međunarodna razmena studenata

Univerzitet u Beogradu će i dalje pratiti preporuke i odluke Vlade Srbije i reagovaće brzo. Tamo gde ima više od stotinu studenata na predavanjima, nastava se deli u manje grupe.

„Naravno da su date preporuke da ono što može da se radi da se radi i onlajn, odnosno elektronskim putem. A mi ćemo svakako pratiti odluke koje vlada donese da bismo minimizirali mogućnosti širenja virusa“, kaže rektorka Beogradskog univerziteta prof. Ivanka Ppopović. 

Neki fakulteti poput Medicinskog već imaju pripremljen alternativni plan nastave.

Odlaže se i međunarodna razmena.

„Od većine naših partnera iz inostranstva, bez obzira na broj zaraženih, da li je veliki ili mali, mi dobijamo informaciju da oni neće primati naše studente na mobilnosti negde do kraja aprila“, ističe prof. Nenad Zrnić, prorektor za međunarodnu saradnju Beogradskog univerziteta.

Mere i u osnovnim i srednjim školama 

Zbog koronavirusa, Ministarstvo prosvete uputilo je obavezujuću preporuku i svim osnovnim i srednjim školama. Osim održavanja higijene, velika pažnja usmerena je i na podučavanje učenika i osoblja.

„Dogovorili smo se sa prosvetnim radnicima, sa nastavnicima i učiteljima da jedan deo časova odvoje na početku da kažu nešto deci oko toga šta treba da urade, kako treba da rade, kako treba da se ponašaju, da obavezno peru ruke što češće“, kaže direktor OŠ „Andra Savčić“ Zoran Simić.

U Predškolskoj ustanovi „Bambi“ kažu da svakodnevno sprovode preventivne mere, imaju dezinfekcione barijere na ulaznim vratima i zdravstveno-vaspitni rad sa decom, roditeljima, i svim zaposlenima.

„Uz potenciranje na pravilnoj, redovnoj i obaveznoj dezinfekciji ruku, jutarnja trijaža dece, prijavljivanje svake sumnje i po potrebi izolacija“, navodi Jelena Jovanović iz te predškolske ustanove.

Uz savete školama, Ministarstvo prosvete preporučilo je i roditeljima i učenicima da odlože proslave i druženja.

Izvor: rts.rs