Održana svečanost na Spomen česmi „Crkvenac“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Održana svečanost na Spomen česmi „Crkvenac“

Održana svečanost na Spomen česmi „Crkvenac“

 

Svečanost odavanja počasti pripadnicima škotskog sanitetskog osoblja na čelu sa dr Elsi Inglis i pripadnicima savezničkih sanitetskih misija koje su tokom Prvog svetskog rata stale na stranu srpske vojske i naroda, održana je danas kod Spomen-česme „Crkvenac“. Takođe, obeležena je i stogodišnjica od smrti doktorke Inglis.

Programu priređenom povodom osvećenja česme podignute septembra 1915. godine u znak zahvalnosti dr Elsi Inglis i hrabrim Škotlanđankama koje su činile najjaču žensku sanitetsku misiju na srpskom ratištu prisutvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, ambasada država saveznica u Prvom svetskom ratu, Vojske Srbije, Grada Vranja i boračkih Udruženja.

Vence na Spomen – česmu „Crkvenac“ položili su predstavnici gradske opštine Mladenovac, Ministrastva za za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, Grada Vranja, delegacija potomaka medicinskog osoblja iz Škotske, Srpskog lekarskog društva i ambasada Velike Britanije, Australije, Holandije i Kanade.