Home » Sport » Oni su počeli zlatni niz: Srbija pamti šampione iz '68

Oni su počeli zlatni niz: Srbija pamti šampione iz '68

Srbija ne zaboravlja one koji su pisali istoriju njenog i jugoslovenskog vaterpola.

Članovi generacije koji su 1968. godine u Beograd doneli prvo zlato sa vaterpolo turnira okupili su se na prigodnim svečanostima kojima je evocirana uspomena na Olimpijske igre u Meksiku i njihov trijumf za istoriju.

Bilo je to prvo zlato jugo-vaterpola posle tri olimpijska srebra (1952, 1956. i 1964) i taj uspeh beleži se kao prvi uspon naših vaterpolista među “besmrtne”. Posle tog trijumfa, Jugoslavija je bila olimpijski šampion 1984. u Los Anđelesu, 1988. u Seulu, a Srbija je aktuelni olimpijski vladar, jer je trijumfala u Riju 2016.

Sve je počelo od “Meksikanaca”, koji su se danas okupili u sastavu Karlo Stipanić, Đorđe Perišić, Dejan Dabović, Ronald Lopatni i Ozren Bonačić, dok je u poslednjem trenutku od puta zbog bolesti u porodici odustao kapiten reprezentacije Ivo Trumbić.

Takođe, lepom skupu prisustvovali su predstavnici porodica preminulog Zorana Jankovića, Mirka Sandića i Uroša Marovića. Među živima nisu Miroslav Poljak, Zdravko Hebel, savezni trener Aleksandar Sajert i njegov pomoćnik Damir Corić.

Legende ovdašnjih vaterpola posetile su Olimpijski komitet Srbije, a priređena im je svečanost i u Skuštini grada Beograda, gde je minutom ćutanja odata pošta onima koji više nisu među živima.

Velikane je pozdravio predsednik saveza Viktor Jelenić koji je konstatovao značaj olimpijskog zlata. Posle prikazanog filma ‘ Olimpijsko zlato 1968’ koji je napravio ‘Sportnetwork’, Jelenić je uručio replike olimpijskih medalja prisutnim velikanima vaterpola i članovima porodica preminulih igrača“, objavio je Vaterpolo savez Srbije.

Selektor Srbije Dejan Savić poklonio je dan ranije replike kapica u današnjoj verziji, sa natpisom “Meksiko 1968 – Beograd 2018“, a prigodne plakete im je uručio i predsednik Olimpijskog komiteta, Božidar Maljković.

Izvor: MONDO Vesti