Optužnice i istraga posle nasilnog upada u Kongres – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Optužnice i istraga posle nasilnog upada u Kongres

Optužnice i istraga posle nasilnog upada u Kongres

Član državne skupštine Zapadne Virdžinije i čovek koji je upao u kancelariju predsedavajuće Predstavničkog doma i fotografisao se dok sedi za njenim stolom među pristalicama su predsednika Donalda Trampa suočenim sa federalnim optužnicama posle opsade Kongresa, saopštili su federalni tužioci u petak.

Tužilac Ken Kol rekao je da će protiv člana državne skupštine Zapadne Virdžinije Dereka Evansa biti podignuta optužnica nakon što je „sebe snimao za vreme upada u Kongres“.

Kol je takođe naveo da će biti optužen i Ričard Barnet iz Arkanzasa zbog upada u kancelariju Nensi Pelosi „gde je ostavio poruku i odneo njenu poštu“.

Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Džefri Rozen takođe je objavio da će Federalni istražni biro (FBI) u saradnji sa policijom prestonice Vašingtona voditi istragu smrti pripadnika policije Kapitola Brajana Siknika, koji je u bolnici preminuo od povreda zadobijenih dok je branio Kapitol.

„Iako ste napustili područje Vašingtona, i dalje možete da očekujete da vam neko zakuca na vrata ako utvrdimo da ste bili umešani u kriminalnu aktivnost na Kapitolu“, rekao je pomoćnik direktora kancelarija FBI za Vašington Stiven Dantuono tokom telefonskog brifinga za novinare.

Dantuono je odbio da istragu Siknikove smrti okarakteriše kao istragu ubistva, navodeći da se i dalje ispituju okolnosti tog slučaja.

„Ne želimo sada da o tome govorimo zato što je reč o aktivnoj istrazi“, naveo je zvaničnik FBI.

Policija Kapitola saopštila je da odsek za ubistva policije Vašingtona istražuje smrt policajca.

„Naše misli i molitve su uz porodicu i kolege pripadnika policije Kapitola Brajana Siknika koji je sinoć podlegao povredama koje je zadobio braneći Kongres, protiv nasilne rulje koja je upala 6. januara“, naveo je Rozen u saopštenju.

Izvor: Glas Amerike