Home » Svet » Oslabljena demokratija u SAD, novi pad sloboda u svetu

Oslabljena demokratija u SAD, novi pad sloboda u svetu

Nevladina organizacija “Fridom haus” saopštila je da je demokratija u Sjedinjenim Državama značajno oslabljena poslednjih godina i optužila američkog predsednika Donalda Trampa za “napade na vladavinu prava, novinarstvo zasnovano na činjenicama i druge demokratske principe i strandarde”.

U redovnom izveštaju o demokratiji u svetu, Fridom haus je upozorio da je slične trendove zabeležila u drugim državama gde je autoritarnost na kraju zamenila demokratiju.

“Najveća opasnost preti od činjenice da američka demokratija nije doveka otporna na to, naročito ako predsednik ne poštuje mnogo njene principe”, saopštio je predsednik organizacije Majkl Abramovic.

Sjedinjene Države su prema rejtingu Fridom hausa na istom nivou kao Grčka, Hrvatska i Mongolija, ali daleko ispod Nemačke, Francuske i Britanije.

Prema izveštaju, u 68 država je zabeležen pad političkih prava i građanskih sloboda tokom 2018. godine, dok je u samo 50 bilo napretka, a globalne slobode su pale 13. godinu za redom

Od 195 država obuhvaćenih izveštajem, 86 (44 odsto) su slobodne, 59 (30 odsto) delimično slobodne, a 50 (26 odsto) nisu slobodne.

Najgora situacija je u Siriji, Južnom Sudanu, Eritreji, Turkmenistanu i Severnoj Koreji, a najbolja u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Kanadi i Holandiji.

Izvor: Glas Amerike