Osnovan Poslovni savet za manje barijera na Zapadnom Balkanu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Osnovan Poslovni savet za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Osnovan Poslovni savet za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Predsednike šest regionalnih komora, članica Komorskog investicionog foruma, posle podne će primiti albanski premijer Edi Rama, a potom će razgovarati i sa ministarkom finansija i ekonomije Anilom Denaj.

„Osnivanjem Poslovnog saveta u čijem sastavu su vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema, koji imaju kompanije i poslovne operacije u celom regionu, obezbedićemo još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu i uspostavljanju čvršćih regionalnih ekonomskih relacija“, rekao je Čadež.

Članovi novoosnovanog Saveta su istaknuti privrednici, regionalni poslovni lideri, iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija i gotovo svih proizvodnih i uslužnih sektora.

Predstavnici velikih poslovnih sistema: albanskih – BALFIN, Agna i Infosoft grupe, bosanskohercegovačkih – MS Wood, Sarajevski kiseljak i Mikroelektronika, kosovskih – Devoli korporacija i Albi grupa, crnogorskih – Voli, Trebjesa i Portonovi, makedonskih – Alkalod i M6/Tikveš i srpskih – Eliksir grupa, Nelt i Milšped.

Savetodavno telo 

Poslovni savet će, po rečima Čadeža, biti savetodavno telo zajedničke regionalne komore i njegova snažna podrška u zastupanju interesa i predloga poslovne zajednice pred vladama regiona.

„Iniciraćemo redovne, kvartalne sastanke sa predsednicima, premijerima i resornim ministarstvima, na kojima ćemo, na osnovu informacija sa terena i analiza, iznositi inicijative i predloge za brže otklanjanje barijera uspešnijem poslovanju i regionalnom povezivanju kompanija pojedinačno i privreda u celini“, najavljuje Čadež.

To je, kaže, utoliko važnije jer nam regionalna saradnja nikad nije bila potrebnija.

„Od brzine kojom se budemo dogovarali i dogovore sprovodili, otklanjali barijere za međusobno poslovanje i izgradnju zajedničkog tržišta, zavisiće i brzina oporavaka privreda regiona od posledica pandemije“, rekao je u Tirani Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i KIF ZB6.

A, kako kaže, u tom poslu niko više ne može da pomogne od samih privrednika koji su svaki dan na terenu, koji primenjuju propise, čiji ljudi i roba putuju regionom, prelaze granice i nailaze na niz prepreka koje je moguće otkloniti ako radimo zajedno i posvećeno, ako imamo ekonomski pristup rešavanju problema.

Američka podrška ekonomskoj normalizaciji

Posebno je naglasio i značaj američke podrške ekonomskoj normalizaciji, oporavku i rastu zapadnobalkanskih ekonomija nakon potpisivanja vašingtonskog sporazuma i podrške EU kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji će sutra biti obelodanjen.

Pomoć lokalnim kompanijama i investitorima u regionu za poslovanje tokom kovida 19, kao što je realizacija inicijativa, poput „zelenih linija“ za lakše kretanje – prelazak granica zaposlenih angažovanih na poslovima u regionu ili regionalno povezivanje radi povećanja proizvodnje zaštitne opreme, biće jedan od prioriteta u radu KIF-a, kao servisa privrede, u narednom periodu.

Poslovni savet će, ukazuje predsednik KIF-a, biti i deo platforme za komunikaciju privrede regiona sa institucijama u Briselu u sprovođenju novog Akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog tržišta za period do 2024. godine, čije je usvajanje predviđeno na novembarskom samitu EU i ZB u Sofiji, kao i u procesu inkluzivnog proširenja za koje se zajednička regionalna komora u ime poslovne zajednice zalaže, sa željom da ono startuje već tokom nemačkog predsedavanja EU.

Čadež je izrazio posebno zadovoljstvo što su predlozi mera za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala koje je dostavio Komorski investicioni forum u sklopu izrade novog akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, uvršteni u radnu verziju dokumenta.

Privatni sektor u fokusu razvoja 

O ulozi biznis zajednice regiona i Poslovnog saveta u sprovođenju novog akcionog plana, kao i o priprema za Samit u Sofiji, predsednici komora regiona razgovarali su i sa predstavnikom Generalnog direktorata EK za proširenje Tomasom Haglajtnerom, koji se preko video-linka uključio u rad današnjeg zasedanja Upravnog odbora KIF ZB6.

„EU snažno podržava stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora, poručio je Haglajtner, ističući da je integracija Zapadnog Balkana u EU od strateškog značaja, čemu će doprineti i investicioni plan za ekonomski razvoj i uklanjanje trgovinskih barijera u regionu. Što se pre region razvije u stabilnu ekonomiju to je bolje i za EU“, rekao je Haglajtner.

Privatni sektor je, po njegovim rečima, u fokusu razvoja, a Komorski investicioni forum ključni igrač u procesu uspostavljanja pravnog okvira koji će omogućiti privredi da uživa pogodnosti i doprinese funkcionisanju jedinstvenog ekonomskog prostora.

Izvor: rts.rs