Otvoren Sajam građevinarstva u Beogradu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Otvoren Sajam građevinarstva u Beogradu

Otvoren Sajam građevinarstva u Beogradu

 

 

Međunarodni sajam građevinarstva na kojem učestvuje više od 550 izlagača iz 30 zemalja otvoren je na Beogradskom sajmu.

U okviru sajma koji traje do 23. aprila održava se i Međunarodni sajam kamena i prateće industrije „Stoneexpo Serbia“.

Izlagači među kojima su i  „Omya venčac“, „Peštan“  „Stublina“ i „Conus“ iz Aranđelovca predstaviće se u sedam hala.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, otvarajući Sajam građevinarstva, rekla da je to mesto gde se kompanije sreću, sklapaju poslove i razmenjuju iskustva o novim tehnologijama.

„Na štandu Ministarstva građani se mogu informisati o elektronskim građevinskim dozvolama ili konkurisati za njih“, istakla je Mihajlovićeva i dodala da se trenutno u Srbiji izvode građevinski radovi u vrednosti 970 miliona evra i da u njima učestvuje veliki broj srpskih frimi.

Navela je da je udeo građevinske industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije pet odsto, a da je cilj da se poveća na sedam procenata.

„Trudimo se da napravimo bolje uslove za poslovanje građevinske industrije, ne samo izdavanjem elektronskih građevinskih dozvola nego i drugim pogodnostima“, ukazala je Mihajlovićeva.

Rekla je da je u građevinskoj industriji u Srbiji direktno zaposleno oko 30.000 ljudi i da je važno da se više kompanija okuplja i zajednički pojavljuje na tenderima kako bi dobijali „velike poslove“.

„Jedno je građevinarstvo koje je bilo pre pet godina, tada je u Srbiji bilo nešto manje od 1.000 gradilišta, a danas je aktivno između osam i po i devet hiljada gradilišta na teritoriji cele zemlje, čemu doprinose i javne investicije jer to nisu samo stanogradnja već veliki infastrukturni projekti“, istakla je Mihajlovićeva.

Ministarka je dodala da se radi na Koridoru 11 i da je planirano da do novembra bude završen deo puta od Obrenovca do Preljine i da se pregovara za deo od Preljine do Požege.

Na 43. Sajmu građevinarstva, čiji je slogan „Zlatna grana srpske privrede“, predstavljeni su svi delovi građevinske delatnosti.

Radno vreme sajma je od 10 do 19, a u nedelju do 17 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, grupne 200 a za đake i studente 100 dinara. Parking se naplaćuje 100 dinara po satu.