Otvorena izložba Zduhovitost u izlogu biblioteke Sveti Sava – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Otvorena izložba Zduhovitost u izlogu biblioteke Sveti Sava

Otvorena izložba Zduhovitost u izlogu biblioteke Sveti Sava

 

U izlogu Narodne biblioteke „Sveti Sava“ otvorena je izložba skulptrura, crteža i fotografike „Zduhovitost“ Aleksandra Miljkovića i Tijane Jevtić.
Aleksandar Miljković, rođen 1964. u godini Drvenog Zmaja.
Mermerne skulpture u parku Bukovičke Banje u Aranđelovcu, postojane forme divnih oblika, uz koje je proveo detinjstvo, neumitno su vodile ka skulpturisanju kao opredeljenju.
U potrazi za sopstvenim stvaralačkim izrazom, proveo je 2010. godinu u Kaliforniji, gde je učio i radio sa renomiranim skulptorima, vodio i radio u galeriji na Taho jezeru (Timeless sculpture Gallery), otkrivajući i štimujući istančanost i osećaj umetničkog oblikovanja.
Galeriju zOna, završava 2013. godine čiji je ujedno arhitekta i graditelj.
Osim drveta radi i u kamenu (mermeru). Tema njegovih skulptura je na tankoj ivici apstraktnog i figurativnog sa jakom crtom fantastičnog.
Miljkovićeve skulpture, osim kod kolekcionara u Srbiji, nalaze se i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Češkoj, Americi i Kanadi.
*****
Tijana Jevtić, alijas Eclectic Eel, rođena 1976. u godini Vatrenog Zmaja.
Autorsku knjigu/slikovnicu ”Hrastopoštovanje” izdala je 2006. godine, kroz koju se jasno opredelila za prirodnjački i fantastični pristup u svom stvaralaštvu.
Kao ilustrator sarađivala sa Narodnim muzejem Užice, Narodnim pozorištem Užice, Muzejem Staro selo Sirogojno, izdavačkom kućom Orfelin, Neopress, Znak Sagite. Njene fotografije našle su mesto u ediciji Leksikona nacionalnih parkova (Službeni glasnik), nagrađene više puta na konkursima ReFoto magazina za kulturu fotografije.

Od 2013. godine njeni radovi deo su stalne postavke jedinstvene galerije zOna, koji po sličnom senziblitetu upotpunjuju trodimenzionalni svet drveta i kamena Aleksandra Miljkovića.
Radi kao grafički dizajner.
*****
Galerija zOna
Ime zOna preuzeto je iz knjige braće Strugacki “Piknik pored puta”, zona je tu područje gde se prepliću realan i natprirodni svet, mesto koje ima svoje zakonitosti i sopstvenu gravitaciju. Slično tome, kada sa magistralnog puta E761 uđete u zOnu galeriju, poimanje prostora i vremena se menja. zOna objedinjuje stvaralaštvo dva zmaja, Vatrenog i Drvenog, stoga je i njen zaštitni znak – Zmaj.
Na osnovu crteža “Zduhać” Tijane Jevtić nastala je Miljkovićeva skulptura u drvetu koja je, uz Tijanine ilustracije bila deo izložbene postavke “Gde su nestali Zduhaći” Muzeja na otvorenom “Staro selo” Sirogojno 2015. Na sličan način nastao je i Stradivarius, gde se na jedinstven način gubi jasna predstava o isključivom autorstvu jednog umetnika već dva stvaraoca upotpunjuju jedinstvenu viziju, nalik zmaju koji grize sopstveni rep.
Izložba traje tokom decembra ove i januara 2018. godine.