Pad akcija na tržištima u SAD i Evropi, strahuje se od moguće recesije – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Pad akcija na tržištima u SAD i Evropi, strahuje se od moguće recesije

Pad akcija na tržištima u SAD i Evropi, strahuje se od moguće recesije

Vrednost akcija na američkom tržištu pala je za više od dva odsto u sredu zbog zabrinjavajućih nagoveštaja moguće ekonomske recesije. Slična situacija bila je i na evropskim tržištima.

Kamatna stopa na obveznice američke vlade sa dospećem od dve godine u sredu je za kratko vreme bila više od kamate na obveznice sa rokom dospeća od deset godina, što se smatra pouzdanim znakom recesije.

To znači da investitori mogu da zarade više od kratkoročnih obveznica, nego dugoročnih što je suprotno uobičajenoj tržišnoj logici i mogao bi da bude nagoveštaj da su izgubili veru u stabilnost američke ekonomije.

Taj tržišni fenomen poslednji put se dogodio 2007. godine, pre Velike recesije kada su milioni radnika u Americi izgubili poslove i domove.

Na pad berzanskih indeksa uticale su i loše vesti o ekonomskoj situaciji u Nemačkoj i Kini.

Investitori na američkom tržištu su već strahovali da bi američko-kineski trgovinski rat mogao da dovede do globalne recesije.

“Ljudi su sve više uvereni da globalni rast slabi, što počinje da se oseća i u Sjedinjenim Državama”, ocenjuje za agenciju Rojters finansijski ekspert Genadij Goldberg.

Neizvesnost u pogledu posledica trgovinskog rata mogla bi dovoljno da zabrine kompanije i potrošače da počnu da smanjuju potrošnju, na koju otpada 70 odsto ekonomske aktivnosti u Sjedinjenim Državama.

Agencija Asošijeted pres ocenjuje da bi to moglo da pokrene začarani krug u okviru kojeg kompanije manje zapošljavaju, što će na kraju naneti šetu celokupnoj ekonomiji.

Izvor: Glas Amerike