Home » Srbija » Pahor u Skupštini: Poruke o EU, bojkot dela opozicije

Pahor u Skupštini: Poruke o EU, bojkot dela opozicije

Kaže i da bi moglo da dođe do usporavanja dinamike pregovora država Zapadnog Balkana sa Evropskom komisijom o članstvu.

Zato je veoma važno da sve države i narodi u regionu bezuslovno sarađuju oko rešavanja svih otvorenih pitanja, kazao je on.

U obraćanju poslanicima Skupštine Srbije, Pahor je rekao da već neko vreme upozorava da bi moglo da se desi da se ne samo Evropska unija više bavi sama sobom nego proširenjem, već da se i države članice više bave sobom nego Unijom.

KO JE OD OPOZICIJE BIO TU, A KO NIJE…

Sednicu su bojkotovali poslanici Demokratske stranke, Dveri, Narodne stranke, Stranke moderne Srbije, Dosta je bilo, SDS, Nova stranka zbog protesta protiv vlasti u više gradova u Srbiji. Sednici su pored poslanika vladajućih stranka prisustvovali i poslanici Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske radikalne strake i Stranke demokratske akcije Sandžaka.

“Upravo zbog toga moramo da uradimo sve da se konflikti mirno rešavaju. Ne postoji istorijska nužnost da se Zapadni Balkan u zamršenim situacijama uvek nađe u konfliktu, to nije nužno. Ali, ako se desi tako nešto da se protiv naše volje ovaj deo Evrope uplete u konflikt, to bi bila potpuna bura. A svi želimo mirnu i sigurnu budućnost za svoju decu. Slovenija podržava Srbiju i želimo joj uspeh na evropskom putu i u tome može da računa na našu pomoć”, rekao je Pahor.

On je rekao da Slovenija razume pravo Srbije da suvereno izabere svoju bezbednosnu politiku i da poštuje da postoji prioritet u saradnji sa Rusijom ali da je jasno da će brže doći do završetka pregovora Srbije i EU ako budu dobro uređeni odnosi Beograda i Brisela.

“Slovenija podržava sva nastojanja Beograda i Prištine da zaključe sporazume i uređuju odnose, ali je potrebno da obe strane poštuju sporazume. Što se tiče zamisli za uređenje najosetljivijih bilateralnih pitanja, mi naglašavamo da je elementarni uslov za to da pregovori teku bez pretnje silom i da nema kolateralnih bezbednosnih pretnji u regionu”, rekao je Pahor.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Pahor je rekao da je njegova zemlja od početka zagovarala i podsticala ulazak u EU i da smatra da bi to bilo u obostranom interesu obe strane.

Pahor je ocenio da bi to doprinelo političkoj i privrednoj stabilnosti ovog dela Evrope.

“Došao sam i odlazim kao prijatelj. Nastojaću da Slovenci i Srbi ojačaju odnos naklonosti. Učiniću što je u mojoj moći da dve zemlje uzorno i svestrano sarađuju u korist svojih građana, cele regije, evropskog i svetskog mira i blagostanja. Neka živi slovenačko-srpsko prijateljstvo”, rekao je na srpskom jeziku slovenački predsednik, na kraju svog izlaganja.

Izvor: MONDO Vesti