Home » Svet » Palmer na Kosovu, susreti s Tačijem i Haradinajem

Palmer na Kosovu, susreti s Tačijem i Haradinajem

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Metju Palmer boravio je danas u Prištini, gde se odvojeno sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, Hašim Tači i Metju Palmer razgovarali o procesu evroatlanskih integracija, učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije, Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS) i dijalogu Kosova i Srbije.

Predsednik Kosova je – kako se navodi – rekao da je posle sporazuma između Makedonije i Grčke, sada istorijski trenutak za sporazum između Kosova i Srbije.

“Dobar je trenutak da se postigne istorijski sporazum, koji obezbeđuje recipročno priznavanje između Kosova i Srbije“, rekao je Tači

U saopštenju se dalje navodi da je zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer uverio predsednika Kosova da SAD podržavaju proces dijaloga Kosova i Srbije. Palmer se sastao i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, koji je američkog diplomatu upoznao sa transformacijom KBS-a i istakao da je u tom procesu neophodna uloga SAD-a i NATO-a.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Metju Palmer boravio je prethodno u Beogradu i Skoplju.

Izvor: Glas Amerike