Palmer sa Anom Brnabić: SAD podržavaju dijalog pod okriljem EU – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Palmer sa Anom Brnabić: SAD podržavaju dijalog pod okriljem EU

Palmer sa Anom Brnabić: SAD podržavaju dijalog pod okriljem EU

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer sastao se sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, a kako je saopšteno iz vlade, teme razgovora bile su dijalog Beograda i Prištine, bilateralni odnosi SAD i Srbije, odnosi u regionu, ekonomska saradnja, mediji.

Američki diplomata je poručio da SAD „snažno podržavaju dijalog sa Prištinom pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka“ i pohvalio je „okrenutost Beograda i predsednika Aleksandra Vučića razgovoirma sa Prištinom“.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je dijalog u fokusu vlade, ali da je potrebno da se ranije dogovoreno, poput formiranja Zajednice srpskih opština, sprovede u delo.

„Beograd je ispunio svoje obaveze i to očekujemo i od druge strane kako bi dijalog imao smisla. Jedno od pitanja je i pronalaženje i identifikacija nestalih lica“, rekla je Brnabić i dodala da će „Beograd nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba i interesa Srbije“.

Predsednica vlade je istakla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.

Specijalni izaslanik Palmer je istakao da je stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana jedan od prioriteta SAD i pozdravio regionalno povezianje.

Fokus SAD će, kako je saopšteno, biti na investicijama u infrastrukturu i obnovljive izvore energije.

Palmer je ukazao i na potrebu da se osigura medijsko okruženje u kojem mogu da se čuju različita mišljenja.

Na sastanku je bio i ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

Američki diplomata i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak će se tokom dana, kako je najavljeno, sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je obraćanje povodom tih susreta zakazao za petak.

Izvor: Glas Amerike