Palmer: Vašington podržava dijalog Srbije i Kosova, cilj uzajamno priznanje – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Palmer: Vašington podržava dijalog Srbije i Kosova, cilj uzajamno priznanje

Palmer: Vašington podržava dijalog Srbije i Kosova, cilj uzajamno priznanje

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer izjavio je u Prištini da Vašington snažno podržava dijalog Kosova i Srbije i istakao da bi Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) trebalo da se formira u skladu sa dogovorom dveju strana – Srbije i Kosova, prenosi Fonet.

“SAD snažno podržavaju dijalog. Više nismo strana u dijalogu, već partneri koji rade i sa Beogradom i sa Prištinom. Zajedno ćemo podržati i unaprediti njihov cilj. Radujem se saradnji sa Miroslavom (Lajčakom) i njegovim timom na unapređivanju procesa i postizanju napretka u odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Palmer na konferenciji za novinare zajedno sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Palmer je istakao da je glavni cilj SAD treba da unapredi evropsku i evroatlantsku integraciju Kosova i Srbije.

Američki diplomata je ponovio da dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da se okonča uzajamnim priznavanjem, prenosi N1.

Palmer i Lajčak su u dvodnevnoj poseti Kosovu gde su razgovarali sa tamošnjim zvaničnicima, pre sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu.

Lajčak je poručio da je poseta Kosovu priprema za susret srpskog i kosovskog pregovarača.

„U novembru će biti samit EU i ove platforme su prilika da Balkan napreduje, uključujući i Kosovo“, rekao je Lajčak.

Izvor: Glas Amerike