Home » Svet » PAPA JE JERETIK, kažu “pravi” katolici

PAPA JE JERETIK, kažu “pravi” katolici

Grupa ultrakonzervativaca u Katoličkoj crkvi optužila je papu Franju da širi jeresi i pozvala ga da ih se odrekne što pre je moguće.

Papa Franja Foto: AP Photo/Ivan Valencia Papa Franja

To je novi protest protiv papinog dokumenta “Amoris leticija” iz 2016, u kojem je ublažio dugogodišnju zabranu pričešćivanja ljudi koji su razvedeni pa ponovno venčani, preneo je Index.

Stara gunđala

Kritičari, uključujući četvoricu kardinala koji su mu prošle godine dva puta pisali, smatraju da svojim popuštanjem prema razvedenima potkopava katoličku dogmu o neraskidivosti braka. Dvojica tih kardinala u međuvremenu su umrla, a druga dvojica nisu potpisala novo pismo.

Primorani smo da uputimo ispravku vašoj svetosti zbog širenja jeresi u apostolskoj poruci “Amoris leticija”, navodi se u pismu koje su potpisala 62 kritičara.

Papu kritikuju zbog, kako se navodi, nezapamćene simpatije prema Martinu Luteru, čije ideje o braku, razvodu, oprostu i božanskom zakonu odgovaraju onima koje promoviše papa.

Upozoravajući na sedam jeresi u tom dokumentu, pismo se završava porukom: “S poštovanjem insistiramo da vaša svetost javno odbaci te predloge”.

Među potpisnicima su bivši direktor vatikanske banke, Etoreoti Tedeski i vođa otpadničke grupe Društvo svetog Pija X, Bernard Felaj.

Ne optužujem papu, volim ga, a pismo je čin privrženosti, rekao je Tedeski za La Republiku, prikazujući pismo kao pokušaj da se papi pomogne da ispravi greške.

Papa je uznemirio ortodoksne katolike predlozima da crkva manje brine o pravilima i čini više kako bi doprla do grešnika.

Izvor: MONDO Vesti