Paprene prljave tablice – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Paprene prljave tablice

Paprene prljave tablice

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja „na skeneru“ stručnjaka. Ubuduće zbog jurcanja po gradu neće biti oduzimanja dozvole.
Malo ko sumnja da će predloženi zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji se trenutno nalazi pred poslanicima, doprineti povećanju bezbednosti na putevima, ali ima i odredaba koje su već izazvale oštre polemike. Tako, na primer, ugledni profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu dr Milan Vujanić smatra da odredba o snižavanju granice dozvoljene količine alkohola u krvi sa 0,3 na 0,2 promila nije dobra. – Ja sam protiv smanjenja tolerancije na alkohol na 0,2 promila. Bio sam za to da se uvede nulta tolerancija – kaže dr Vujanić.
– Ovako će vozači i za jednu čašicu „puniti budžet“, a nećemo znatnije poboljšati bezbednost. Profesor Vujanić ukazuje i na još jednu, kako kaže, nelogičnost. – Za nevezivanje pojaseva, nenošenje kacige ali i za prljave tablice kazna je izjednačena, 10.000 dinara – kaže on. – Ali kako će se odrediti koja je tablica prljava, ima li „mere prljavosti“ i šta ako krenete sa čistim tablicama i posle 100 metara uletite u neku baru i isprljate ih?

Vujanić je, baš kao i direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović, protiv umanjenja kazni vozačima koji prebrzo voze u gradu. – Apelujem na poslanike da ne usvoje tu odluku – kaže Okanović. – Do sada su onima koji voze 30 km više od dozvoljene brzine u gradu, osim novčane kazne, dodeljivana i četiri kaznena poena i oduzimana im je dozvola.

Sada bi trebalo da plate samo novčanu kaznu. Okanović i Vujanić se slažu da su tako obesni vozači ostali bez po njih najteže kazne, oduzimanja dozvola i da će to veoma negativno uticati na bezbednost.

Pri tome treba znati da pešak koga udari vozilo sa 50 km na čas ima neke šanse da preživi, a sa 60 km na čas šanse su mu minimalne. I predstavnici auto-škola imaju zamerke na predložene izmene ZOBS. One se najviše odnose na predlog da Vlada ubuduće određuje najvišu a ne najnižu cenu obuke. – To će dovesti do nelojalne konkurencije i pada kvaliteta obuke – smatra Jovan Simić iz jedne poznate beogradske auto-škole.

PO DžEPU NAJVIŠE 1.000 EVRA

MAKSIMALNA novčana kazna trebalo bi ubuduće da iznosi 120.000 dinara. Ona će se izricati vozačima sa više od 1,2 promila alkohola u krvi, zatim onima sa „teškom nogom“ na gasu (u naselju +70-90 km na čas, van naselja +80-100 km/č).
Ista kazna čeka i one koji upravljaju vozilom bez ijedne položene vozačke kategorije, ili u slučaju kad im je oduzeta dozvola, ali i za sve one koji dete mlađe od 12 godina voze na mestu suvozača ili vozača (u krilu).

Izvor: Novostionline