Park Bukovičke Banje među preporučenim destinacijama – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Park Bukovičke Banje među preporučenim destinacijama

Park Bukovičke Banje među preporučenim destinacijama

 

Aranđelovac je vekovima u znaku kisele vode, belog mermera i bogate prošlosti. Ponosni na park Bukovičke banje. Jezero Garaši mami ribolovce, a etno-restorani gurmane, tu je pećina, konjički klub, Bukulja…

Mnoge domaće turističke agencije svrstale su Aranđelovac i park Bukovičke banje u svoje ponude kao TOP Destinacije za izlete u ove zimske dane. Tako i najpopularniji domaći sajt SUPERODMOR.RS koji se bavi pretragom najboljih domaćih i inostranih destinacija, uvrstio je naš grad i park u svoju pretragu. Prolećne temperature ovih dana primamile su turiste, park je dosta posećen a posetilaca je sve više.

Park Bukovičke banje, se nalazi u samom centru Aranđelovca. Zauzima prostor od 22 hektara i predstavlja jedan od najlepših parkova u Srbiji. Najznačajnija karakteristika ovog parka jeste to što se u njemu nalaze izvori lekovite mineralne vode koja se koristi u lečilišne svrhe. Zemljište za park kupljeno je još 1849. godine i tada su obeležene prve staze, zasađeno drveće, uređen izvor mineralne vode i kupatilo Talpara.

Podizanju paka Bukovičke Banje u današnjem smislu te reči pristupilo se 1856. godine, kada su prosečene staze, obrazovani drvoredi duž njih i oko drvenih stanova za posetioce formirani travnjaci, cvetnjaci i uređeno toplo kupatilo Đulara. Za vreme vladavine Kneza Mihajla Obrenovića, Bukovička Banja postaje jedno od najbolje uređenih banjskih naselja.

Centralni deo parka Bukovičke Banje zauzima hotel Staro Zdanje, najstariji sačuvani objekat u parku i reprezentativni primer arhitekture srpskog romantizma. 

Hotel Staro zdanje počeo da gradi Knez Mihajlo Obrenović još davne 1865. godine kao letnju rezidenciju dinastije i skupštinski dom. 1966. godine park Bukovičke Banje postaje najveći otvoreni izložbeni prostor mermernih skulptura u Srbiji. Najveći broj skulptura u parku Bukovičke banje danas čine vajarska ostvarenja nastala u okviru Međunarodnog simpozijuma „Beli Venčac“, a nekada su to, uglavnom, bile biste srpskih vladara.
Skulpture u parku Bukovičke Banje svedoče o tendencijama domaće i inostrane savremene vajarske umetnosti. Simpozijum „Beli Venčac“ UNESKO je s vrstao u red najznačajnijih svetskih atrakcija u domenu likovne umetnosti. U parku Bukovičke Banje nalazi se i otvorena scena, na kojoj se u toku umetničke smotre „Mermer i zvuci“ organizuju različite kulturno-umetničke manifestacije.