Park slobodne skulpture – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Park slobodne skulpture

Park slobodne skulpture

 

Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“ jedna je od najdugovečnijih kulturnih manifestacija u Srbiji. Održava se tokom letnjih meseci već više od pola veka u Aranđelovcu u parku pokraj Bukovičke banje. Sam park poznat je kao park slobodne skulpture, a deo smotre umetnosti zove se simbolično Beli Venčac jer od mermera sa ove planine vajari prave skulpture koje ostaju u samom parku.

Park slobodne skulpture pokraj Bukovičke banje u Aranđelovcu gradu mermera već 53 godine kroz smotru umetnosti „Mermer i zvuci“ predstavlja pravu riznicu skulptura koje su nastale u umetničkom programu „Beli Venčac“ radom brojnih vajara na mermeru poteklog upravo sa obližnje planine.

 

smotra, umetnosti, mermer, i, zvuci, park, arandjelovac, skulptura

RTV

 

„Nastao je baš u Aranđelovcu kako i sam naziv kaže zbog Venčaca odnosno mermera koji se eksploatiše na samoj planini. Aranđelovac se nalazi između dve planine Venčaca i Bukulje a taj venčački poznati mermer je iskorišćen ne samo u Srbiji već i u svetu i prve radionice samog simpozijuma nalazile su se na samoj planini“, izjavila je Katarina Perović, v.d. direktorka Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“.

Jedan od umetnika čija će skulptura od venčačkog mermera ostati u parku je Ćiprian Hopirtean iz Rumunije.

„Ovo je jedan od najdugovečnijih, najstarijih i najboljih simpozijuma bivše Jugoslavije na Balkanu koji ima tradiciju. Vajari ne samo iz Rumunije nego i iz cele Evrope su čuli za ovu manifestaciju jer je veoma poznata u umetničkom svetu. Ono što je najvažnije je to da svoju skulpturu pravim ovde, pored parka i moj rad posvećen je upravo tom parku, zato i moja skulptura govori o vodi“, kazao je Ćiprian Hopirtean, vajar iz Rumunije.

Svake godine u parku se izlažu skulpture koje su nastale prethodne. I pored toga što su se društvene okolnosti menjale tokom 53 godine manifestacija „Mermer i zvuci“ se uvek održavala.

„Park je veoma zanimljiv i jedinstven u Srbiji odnosno jedini je ovakvog karaktera a takođe i u Evropi ih nema puno. Možemo se pohvaliti da je nastao posle 1959. godine kada je prvi simpozijum počeo u Evropi u Austriji a već 1966. je osmišljen i oformljen ovde u Aranđelovcu i upravo sve ove skulpture su nastajale u tom periodu od 53 godine. Ukupno ih ima preko 250 a ovde u parku ih trenutno ima 74“, saopštila je Perović.

Tradicija duga 53 godine ali i posebnost parka prepunog skulptura koje nose različitu simboliku privlači kako domaće tako i strane vajare da ostave trag svoje umetnosti upravo na ovom mestu.

 

Izvor: RTV (Ana Rebić)