Penzije bi mogle da budu povećane za 1.500 do 2.000 dinara – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Penzije bi mogle da budu povećane za 1.500 do 2.000 dinara

Penzije bi mogle da budu povećane za 1.500 do 2.000 dinara

Penzije u Srbiji mogle bi u proseku da budu povećane za 1.500 do 2.000 dinara, kada Vlada Srbije usvoji novi metod za usklađivanje primanja penzionera.

Kako pišu Večernje novosti od srede, najverovatnije će se primeniti model po kome će rast primanja najstarijih zavisiti od rasta inflacije.

Foto: rtvsunce.com

Momo Čolaković iz PUPS-a kaže da odluka o načinu usklađivanja penzija još nije doneta i da na tome trenutno rade ministarstva finansija i rada.

„Savezi penzionera Srbije i Vojvodine dali su svoje predloge, kao i Fiskalni savet. Najbliži smo rešenju da se primanja najstarijih usklađuju spram troškova života i rasta BDP. I to bi po mom mišljenju bilo najbolje“, rekao je Čolaković.

Prema njegovim rečima, ako bi BDP bio 3,5 odsto, čekovi bi se usklađivali sa iznosom iznad dva procenta, odnosno uvećali bi se za 1,5 odsto, a ako bi penzije zavisile od inflacije i BDP, to bi moglo da bude oko pet procenata, odnosno, prema trenutnim parametrima, iznos na čeku bi mogao da bude veći i do 2.000 dinara.

Predsednik saveza penzionera Srbije Đuro Perić izjavio je da trenutno nema nikakvih pregovora niti se zna kada bi do njih moglo da dođe, uz ocenu da bi penzije morale da prate rast zarada.

„U poslednje vreme praksa je bila da se sve dešava pred kraj godine. Bojim se da će i sada biti tako. Danas je prosečna penzija oko 47 odsto od prosečne zarade u republici, a ne bi trebalo da ide ispod 50 procenata“, rekao je Perić.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti