Penzije veće sa oporavkom privrede – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Penzije veće sa oporavkom privrede

Penzije veće sa oporavkom privrede

Ako učešće penzija u bruto domaćem proizvodu bude ispod 11 odsto, mesećna primanja penzionera će se od sledeće godine usklađivati dva puta godišnje, potvrđeno je u Ministarstvu rada.

To je potrebno da bi 1,7 miliona penzionera u Srbiji od 1. aprila 2018. moglo ponovo da računa na usklađivanje penzija s rastom cena na malo i delom rasta BDP dva puta godišnje.

Uslov je da i posle povećanja penzija ovo učešće bude do 11 procenata, s tim što o procentu tog povećanja odlučuje vlada, na predlog ministarstva.

Istovremeno, potrebno je izmeniti Zakon o privremenom umanjenju penzija, odnosno, ponovo aktivirati član Zakona o PIO koji reguliše usklađivanje penzija dva puta godišnje.

Zakonom o izmenama Zakona o PIO iz decembra 2014. uređeno je da se za vreme primene Zakona o privremenom umanjenju penzije mogu povećati samo u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem i zakonom kojim se uređuje budžet. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu iz decembra 2014. uređeno je da do povećanja penzija može doći samo u godini u kojoj se procenjuje da će učešće penzija u BDP biti do 11 procenata.