Petarde se prodaju, iako su kazne za njihovo bacanje visoke – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Petarde se prodaju, iako su kazne za njihovo bacanje visoke

Petarde se prodaju, iako su kazne za njihovo bacanje visoke

 

Novim zakonom o javnom redu i miru, za bacanje petardi i korišćenje drugih pirotehničkih sredstava predviđene su kazne od pedeset do sto hiljada dinara.

Sa jedne strane petarde i rakete, a s druge povređeni, među kojima je i mnogo dece. To je gotovo uobičajena slika za novogodišnje praznike. Da li će novi zakon bar donekle ublažiti takvo stanje znaćemo već krajem ovoga meseca.

„Povrede su najčešće na šakama i licu i na prednjoj strain grudnog koša kod pacijenata koji su sami koristili pirotehnička sredstva, što se tiče uzrasta zastupljeni su svi uzrasti čak mogu reći češće odrasli nego deca,” objašnjava doktorka Marija Tuškan.

Buka koju izazivaju pirotehničke naprave ugrožava i kućne ljubimce.

„Od poremećaja ponašanja, apetita do izraženih simptoma kardiovaskularnog sistema mislim na srčane probleme gde su uključene i epilepsija koja je veoma česta kod pasa čak i do 30 % se broji”, navodi doktorka veterine Ksenija Kereši Blagojević.

Da građani teško menjaju navike uverili smo se i u jednoj od prodavnica pirotehničke opreme, iako prodavačica Danijela Vukov tvrdi:

„Mnogo manje je prodaje ,svake godine sve manje čini mi se uopšte nema gužve i kad kupuju ljudi to je jako slabo.”

„Ako se u promet stave i prodaju pirotehničke materije koje nemaju dekleraciju predviđena je zakonska kazna od 10 000 do 800 000 dinara za pravna lica i preduzetnike, i od 5.000 do 50.000 za pojedince”, kaže Ivica Micić, šef odseka za preventivnu zaštitu.

Pored kazni za upotrebu pirotehnike, znatno su rigoroznije i one koje se odnose na korišćenje vatrenog oružja i kreću se od stotinu do stotinu pedeset hiljada dinara ili trideset do šezdeset dana zatvora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava i da ih ne kupuju od neovlašćenih prodavaca, na uličnim tezgama i pijacama.

Izvor: RTS

Arhive