Petoro mrtvih u srušenoj zgradi na Floridi, traje potraga za 156 nestalih – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Petoro mrtvih u srušenoj zgradi na Floridi, traje potraga za 156 nestalih

Petoro mrtvih u srušenoj zgradi na Floridi, traje potraga za 156 nestalih

Spasioci u Surfsajdu kod Majamija nastavili su potragu za 156 nestalih u ruševinama stambene zgrade, koja se srušila pre tri dana. Zvaničan razlog urušavanja nije poznat, ali je sve više pitanja o strukturalnim oštećenjima zgrade i propustima nadležnih.

Broj mrtvih porastao je na pet kada je u subotu pronađeno još jedno telo.

„Prioritet je da nastavimo potragu i spasimo koga god možemo„, rekla je načelnica okruga Majami-Dejd Danijela Levin Kava.

Pronađeni su i ostaci ljudskih tela, rekla je Kava. Tri žrtve su identifikovane i njihove porodice su obaveštene.

Zvaničnici se nadaju da ipak mogu da pronađu žive neke od 156 nestalih. Vatrogasci su uspeli da stave pod kontrolu požar u dnu ruševina, pa spasioci nastavljaju potragu sa manje prepreka.

Nada nas pokreće. Situacija je ekstremno teška“, rekao je šef vatrogasaca Alen Kominski.

Izveštaj iz 2018. pokazao je da su inženjeri utvrdili značajna strukturalna oštećenja oko bazena u zgradi i propadanje cementa u podzemnoj garaži. Izveštaj su objavili gradski zvaničnici, a u njemu se navodi i da je ove godine na zgradi staroj 40 godina trebalo izvesti velike popravke.

Ipak, nije utvrđeno da su oštećenja navedena u izveštaju dovela do rušenja zgrade.

Zamenica gradonačelnika Tina Pol je ocenila da su oštečenja „veoma alarmantna“, dok je Dona DiMađo Berger, zastupnica agencije koja je vlasnik zgrade, kazala da su oštećenja opisana u izveštaju iz 2018. tipična za starije zgrade i da nisu alarmirala članove borda zgrade, od kojih neki tu stanuju sa porodicama.

Dodala je da je bord opredelio 12 miliona dolara za popravke i da su počeli radovi na krovu koji je oštećen tokom sezone uragana, a da su ostale planirane popravke odložene zbog pandemije.

Ove godine, zgrada je trebalo da prođe kroz proces ponovne sertifikacije bezbednosti, što je predviđeno za sve zgrade na Floridi starije od 40 godina.

Sajmon Vdvovinski, profesor na Univerzittetu Floride, kaže da su satelitski snimci od 1990-ih naovamo pokazali da je zgrada tonula od 1 do 3 milimetra svake godine, dok su ostale zgrade u okolini stajale stabilno.

Izvor: Glas Amerike