Piroćanci znaju da štede ali i da dobro zarađuju – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Piroćanci znaju da štede ali i da dobro zarađuju

Piroćanci znaju da štede ali i da dobro zarađuju

Dokazali su da znaju da štede, a već nekoliko godina umeju i dobro da zarađuju. Ipak, mnogi Piroćanci smatraju da se statistika često razlikuje od realnosti.

Na dobar prosek zarada u Pirotu najviše utiču plate 3.500 radnika kompanije „Tigar Tajers“, koja posluje u sastavu francuskog „Mišlena“. Tu su i fabrike u Slobodnoj zoni, koja je godinama u svetskom vrhu.

„Rezultat je da je pirotska privreda veoma zdrava, da postoji veliki broj proizvodnih kompanija, da postoji veliki broj uslužnih kompanija koje ih prate i tako se stvorila jedna dobra poslovna atmosfera“, kaže dr Dragan Kostić, predsednik Okružne privredne komore.

U sindikatu kažu da bi prosek zarada bio još veći kada bi se povećao minimalac i kada bi poslodavci poštovali zakone i dozvolili radnicima sindikalno organizovanje.

„Ne znam zašto se poslodavci boje sindikata ako misle da su radili pošteno i po zakonu. Sindikati su se složili i mi u većima na teritoriji tražimo izjednačavanje minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe, a to iznosi 37.500 dinara. Sindikati od toga neće odustati“, kaže Jovan Mijalković, predsednik Samostalnog sindikata u Pirotu.

U lokalnoj samoupravi ističu da je Pirot na listi prosečnih zarada u Srbiji napredovao za više od 100 mesta, pa je poslednje tri godine u društvu najboljih.

„Ja mislim da treba samo da nastavimo da napredujemo kao do sada. To je razvoj infrastrukture, izgradnja nedostajućih objekata, stvaranje novih urbanističkih zona za razvoj poslovanja, za mala i srednja preduzeća. Pravljenje ambijenta za razvoj IT sektora i mladih preduzetnika put je ka uspehu nadalje“, kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Većina Piroćanaca nije sklona da zarađeni novac uloži u posao, pa je bankovni račun, odnosno slamarica, i dalje jedini pokazatelj standarda.

Izvor: rts.rs