Home » Srbija » Pivara Dunđerskog se “vraća” u Zrenjanin

Pivara Dunđerskog se “vraća” u Zrenjanin

Promotivna proizvodnja “zrenjaninskog piva”, nekadašnjeg simbola Zrenjanina, kreće u martu a dva dinara od svake prodate flaše biće namenjena izgradnji kraft pivare u tom gradu.

zanatsko pivo, pivo, točenje piva, točilica, alkohol, pićeFoto: Mondo/ Stefan Stojanović

Projekat oživljavanja “zrenjaninskog piva”, koje je pod tim imenom nekada proizvodila Zrenjaninska industrija piva, predstavili su danas u Gradskoj kući gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i generalni direktor kompanije Karlsberg Srbija, Vladimir Vava.

Zrenjaninci biraju

Testiranje tri predložena recepta i izbor nove etikete Zrenjaninskog piva održaće se do 7. februara ispred Gradske kuće na Trgu slobode, a mogu učestvovati svi građani Zrenjanina stariji od 18 godina. Zrenjaninsko pivo prodavaće se u povratnoj boci od 0.5 litara.

Kako je rečeno, zajednički projekat i saradnja grada Zrenjanina i kompanije Karlsberg Srbija na oživljavanju proizvodnje Zrenjaninskog piva omogućiće Zrenjanincima da ponovo imaju pivo koje će nositi etketu sa imenom i simbolima njihovog grada.

Pored vraćanja Zrenjanincima njihovog piva, saradnja ima za cilj i obnavljanje pivarske tradicije grada, tako što će dva dinara od svake prodate flaše novog piva biti izdvojena za izgradnju kraft pivare u Zrenjaninu.

Kako bi novo pivo bilo potpuno u skladu sa ukusom onih kojima je prvenstveno namenjeno, svi zainteresovani imaće priliku da glasaju za najbolji od tri ponuđena recepta piva i najlepši od tri dizajna etikete, a etiketa i recept sa najviše glasova građana Zrenjanina postaće novi zaštitni znak Zrenjaninskog piva.

“Čvrsto verujemo da će kroz svega par godina, ova mala pivara, pored proizvodnje i novih radnih mesta, podstaći i razvoj lokalnog turizma i ugostiteljstva”, istakao je Vava.

Gradonačelnik Janjić je izrazio uverenje da nema nijednog Zrenjaninca koji, na pomen nekadašnjeg piva i pivare Lazara Dunđerskog, neće poželeti da bar deo te i takve tradicije bude prisutan u tom gradu i danas.

Kraft pivara biti izgrađena na lokaciji nekadašnje Zrenjaninske industrije piva u kojoj proizvodnje nema od 2006. godine.

Izvor: MONDO Vesti