Home » Srbija » Plaćamo, pa još i kesom reklamiramo trgovca!

Plaćamo, pa još i kesom reklamiramo trgovca!

Dok se kese sa žigom u pojedinim zemljama tretiraju kao reklamni materijal i ne smeju se prodavati u Srbiji je dozvoljeno da reklamu plaća – potrošač.

keseFoto: MONDO

I po našem zakonu se plastična ambalaža na kojoj je ime trgovinske kuće smatra reklamom, ali se može prodavati. I to po preporuci lokalnih samouprava, sa ekološkim ciljem potpunog ukidanje najlon kesa kao velikih zagađivača prirode.

Da li se kese sa logotipom firme tretiraju kao promotivni materijal ili ne?

U potrošačkim organizacijama veruju da takva kesa ne bi smela da ima cenu, jer se na njoj promoviše preduzeće. Sa druge strane, tržišni inspektori smatraju da ta prodaja ne ugrožava prava potrošača i nije sankcionisana Zakonom o oglašavanju.

”Kese sa imenom firme su reklama i njih su trgovci finansirali iz posebnog fonda”, kaže za današnje “Večernje novosti” Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Srbije.

“U vreme kada se tanke kese nisu naplaćivale, imali smo nekoliko slučajeva tužbe protiv trgovaca za prodaju većih I čvršćih kesa. Prodaja kesa sa imenom trgovca se i prema našim zakonima smatra reklamom i ne bi smela da ima cenu.

U svim objektima Delezovih prodavnica iz lanaca Maxi, Sho&Go i Tempo važe nove cene koje će mušterije morati da plate ukoliko ne žele da kupljenu robu iz radnje iznose u džepovima. Nove cene kesa u objektima Maxi i Shop&Go je pet dinara, a u Tempu sedam dinara.

U Tržišnoj inspekciji, međutim, ističu da kesa koju u koju potrošač pakuje proizvode koje je kupio predstavlja proizvod, odnosno robu.

”Kako bismo došli do odgovora da li trgovci imaju pravo da prodaju robu koju su pre toga poklanjali, moramo prvo postaviti pitanje kako je došlo do poklanjanja kese kao robe i da li trgovac sme da poklanja robu”, pita se Ivan Kadović, tržišni inspektor – koordinator Odeljenja za kontrolu prometa Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

“U skladu sa članom 44.stav 1. Zakona o trgovini, trgovac može da nudi robu, odnosno usluge sa naročitim prodajnim podsticajima, pa se u istom članu kao vid podsticanja prodaje pored sniženja cene, učešća u nagradnoj igri, spominju i prateći pokloni. Dakle, poklanjenje kese predstavlja vid prodajnog podsticaja u interesu trgovaca koji oečkuju od potrošača da što više kupuju, a da pri tom ne brinu o količini kesa koje će nam trebati za pakovanje.”

U jednom momentu, kako ističe Kadović, na inicijativu regulative u EU, lokalna samouprava je donela preporuku prema kojoj je uvedena nova praksa naplate kese koja nije profitno orjentisana.

“Ova prodaja ima za cilj odvraćanje građanstva od plastičnih kesa, odnosno uvođenje navike nošenja sopstvene torbe za višekratnu upotrebu”,  kaže Kadović.

Dakle, trgovci moraju da biraju drugi način podsticanja prodaje i primorani su da vrše prodaju kese koju su poklanjali.

Logotip ili žig firme predstavlja zaštićenu intelektualnu svojinu i kontrolni državni organ nije ovlašćen da sankcioniše trgovca zbog upotrebe žiga svoje robne marke na robi koju prodaje.

Izvor: MONDO Vesti